Ponovno tema

Tko zagađuje Neretvu u Konjicu?

Zagađenje Neretve ponovno tema u Konjicu
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 11. 2022. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijeka Neretva u Konjicu godinama se zagađuje iz industrijske zone koja se nalazi u neposrednoj blizini grada. Na ovaj problem godinama upozoravaju iz udruge Zelenih Neretva Konjic.

Nakon 2019. godine, kada je ova problematika došla u žižu zanimanja domaće javnosti i političkih predstavnika, čini se da ovih dana Federalna vodna inspekcija konačno napravila konkretne korake koji bi mogli voditi početku rješavanja ovog velikog problema.

Rezultati analize vode su pokazali povećane koncentracije teških metala - cinka, bakra i nikla.

Prema izvještaju Federalne inspekcije koja je uzela u obzir uzorkovane nalaze i izvršila nadzor ispusta otpadnih voda "konstatira se da su odvodne cijevi tehnoloških otpadnih voda isprepletene u podzemnim kanalima, što otežava identifikaciju počininitelja.

Na osnovu dobivenih rezultata analize utvrđeno je povećano prisustvo gore spomenutih teških metala, te isto upućuje na kemijsku obradu metala i sužava sumnju na tri firme iz industrijske zone koje se bave ovim tehnologijama, priopćeno je iz Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT.

Ekocidi su ''postali znatno učestaliji i vidljiviji, pa su tehnološke otpadne vode neprirodnih boja, koje 'plutaju' Neretvom i pritom ostavljaju obale obojene jarkom žutom bojom, lagano postale dio konjičkog kolorita na očigled cijeloj lokalnoj javnosti'', pisali smo prije tri godine, kada nam je federalni inspektor rekao kako kazni za ovakva zagađenja u zakonu nema.

''U Zakonu o vodama Federacije BiH nije propisana izravna kaznena odredba ukoliko subjekt ispušta otpadne vode preko zadatih graničnih vrijednosti'', rekao je za Bljesak.info glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić.

Smajlagić dodaje da tu federalni vodni inspektori, u okviru kontrole postupanja po vodnoj dozvoli, izriču kaznene i upravne mjere kojima se nalaže otklanjanje uočenih nedostataka u odgovarajućim zakonskim rokovima. 

Pojašnjava kako su svi zagađivači voda dužni plaćati vodnu naknadu.

''Federalna vodna inspekcija je, sukladno Zakonu o vodama, nadležna vršiti (između ostalog) kontrolu ispuštanja tehnoloških otpadnih voda. U skladu sa Zakonom, svaki zagađivač vode je dužan isposlovati vodnu dozvolu u kojoj mu se propisuju uvjeti pod kojim može otpadne vode ispuštati u neki recipijent, u ovom slučaju rijeku Neretvu. Također, podzakonskim aktima je propisan monitoring otpadnih voda, kao i granične vrijednosti  ispuštanja otpadnih voda'', rekao je Smailagićranije za naš portal.

Svaki zagađivač, tada je pojasnio, treba odrediti (laboratorijski ili tabelarno) koeficijent zagađenja (EBS) po kome plaća posebnu vodnu naknadu za zaštitu voda te dodaje da ''Zakon omogućava ispuštanje otpadnih voda u recipijent uz propisane uvjete u vodnoj dozvoli''.

Inspektor Smailagić tvrdi kako se uzorkovanja sedimenta, odnosno pješčanog nanosa, ''u Bosni i Hercegovini do sada ni jednim propisom nisu definirane granične vrijednosti pojedinih parametara u sedimentu. Takve propise tek treba usvajati i definirati njihov monitoring''.

Kopirati
Drag cursor here to close