Bravo

Akcija pošumljavanja Huma

Akcija pošumljavanja Huma djelatnika J.P. ŠGO ''Šume Hercegovačko-neretvanske'' d.o.o Mostar i intesa San Paolo Banke ''Zajedno za naše šume''
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 11. 2022. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuću sadnica crnog bora posađeno je na brdu Hum u srijedu 16. studenog.

Akciju su organizirali djelatnici poduzeća J.P. ŠGD ''Šume Hercegovačko – neretvanske'' koji su napravili projekt i izvršili pošumljavanje, te nabavku sadnog materijala, uz novčanu potporu Intesa Sanpaolo banke.

''Jesen je idealno vrijeme za pošumljavanje, zato smo se i odlučili na ovu akciju u ovom periodu gdje su izraženije padaline.

Društvo planira ove jeseni zasaditi preko 10.000 sadnica na raznim hercegovačkim lokalitetima'', poručili su organizatori.

Foto: J.P. ŠGD  / Pošumljavanje

Hum je brdo iznad Mostara najviše kote 436 m.n.v. na prijelazu je iz niskoga hercegovačkog krša u visokoplaninsko područje.

''Prepoznajemo Hum kao veoma popularnu lokaciju i sve češće izletište mnogih građana ovoga grada. Želimo učiniti ovo mjesto što ugodnijim za boravak našim sugrađanima. Sadnjom odabranog drveća povećati će se kvaliteta zraka, osigurati hladovina i smanjiti temperatura zraka'', naveli su organizatori akcije.

Dobri prirodni pročišćivači zraka su borovi i čempresi pa smo iz toga razloga odabrali crni bor, također time će se osigurati i biološka raznolikost, naveli su. Biljke su poznate kao „pluća“ ekosustava jer apsorbiraju ugljik dioksid a ispuštaju kisik, ali budući da kroz lišće filtriraju i atmosferske zagađivače poput sumpor dioksida i dušik dioksida, biljke funkcioniraju ne samo kao „pluća“ nego i kao ''jetra'' ekosustava.

Kopirati
Drag cursor here to close