Kedžara

Akcija pošumljavanja u Prozor-Rami

Prvi dio aktivnosti je održan u petak 11. studenog 2022. dok je drugi dio planiran za četvrtak 17. studenog 2022. ukoliko to vremenski uvjeti budu dopustili.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 11. 2022. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kedžara je mjesto na planini Vran, blizu groba poznate Dive Grabovčeve.

Požar se dogodio 2012. godine kada su u gašenju sudjelovali helikopter Oružanih snaga te jedan Ruski helikopter zbog nepristupačnosti terena. Opožareno je oko 380 hektara površine. Zbog intenzivne degradacije okoliša ove šume ne mogu se prirodno obnoviti pa je potrebno njihovo pošumljavanje introdukcijom autohtonih vrsta drveća. 

Foto: PR / Akcija pošumljavanja u Prozor-Rami

Djelatnici šuma ''Hercegovačko-neretvanskih'' d.o.o. Mostar su planirali pošumiti ovo opožareno mjesto sa 10 000 sadnica. Prvi dio aktivnosti je održan u petak 11. studenog 2022. dok je drugi dio planiran za četvrtak 17. studenog 2022. ukoliko to vremenski uvjeti budu dopustili.

Akcije se nastavljaju i idućih godina. Loša slika zdravstvenog stanja na ovim površinama sanirana je sječom suhih stabala stradalih u požaru, te pošumljavanjem crnogoričnim vrstama drveća.

Foto: PR / Akcija pošumljavanja u Prozor-Rami

Šume donose mnoge blagodati kao što su skladištenje CO² iz atmosfere fotosintezom, oporavljaju degradirana područja i povećavaju kvalitetu tla, sprječavaju klimatsku deregulaciju, sprječavaju eroziju itd. Stoga moramo biti svjesni važnosti šuma za nas i za naše buduće generacije. Šume su odgovorne za proizvodnju kisika kojeg udišemo i zato ih zovemo ''pluća svijeta''.

Kopirati
Drag cursor here to close