Novi Val

Radionica o zaštiti ihtiofaune u rijeci Buni održana u Mostaru

U sklopu radionice, Mušičarska sekcija pomogla je u osmišljavanju koraka za osnivanje koordinacionog tijela s ciljem očuvanja rijeke Bune i realizacije projekta.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 02. 2023. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radionica u sklopu projekta "Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni" održana je u Mostaru s Mušičarskom sekcijom Udruženja sportskih ribara (USR) "Neretva 1933" Mostar, a u organizaciji Omladinskog kluba (OK) Novi Val, s ciljem zaštite ihtiofaune u BiH.

Poseban naglasak zaštite stavljen je na vrstu mekousna pastrmka (Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus) koja se nalazi u rijeci Buni i koja je na IUCN-ovoj crvenoj listi označena kao kritično ugrožena vrsta, priopćeno je iz OK-a Novi Val.

U sklopu radionice, Mušičarska sekcija pomogla je u osmišljavanju koraka za osnivanje koordinacionog tijela s ciljem očuvanja rijeke Bune i realizacije projekta.

Također, predstavili su školu mušičarenja (fly fishing) koja će se fokusirati na uključivanje najmlađih u ovaj vid sporta, kao i važnost zajedničke suradnje u budućnosti. Održan je i online sastanak s članom sekcije Alijom Topuzom koji je podijelio svoja iskustva iz Kanade.

Udruga Dinarica pridružila se radionici i dala punu podršku skupu kao i projektnim ciljevima. Projekt je dio višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka jugoistočne Europe.

Kampanju je pokrenula jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC) u suradnji s lokalnim partnerima u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

Kopirati
Drag cursor here to close