Stanje na cestama

Kolnici zaleđeni i klizavi

Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apelira na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.
AutoMoto / Stanje na cestama | 25. 01. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolnici su mokri i skliski u Bosni, dok se u Hercegovini prometuje po suhim ili djelomično vlažnim kolnicima.

Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima upozorava se na ugaženi snjeg i led na kolniku. Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra koji stvaraju snježne nanose na području jugozapadne Bosne.

Zbog snijega koji je noćas padao i još pada u pojedinim predjelima Bosne i Hercegovine usporen je promet. Kolnici su mjestimično zaleđeni i klizavi.

Ugaženog snijega ili leda na kolniku ima na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajaju se putni pravci: Bugojno- Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres-Šuica-Tomislavgrad i Livno-Glamoč-Tomislavgrad, dok zbog mjestimičnih snježnih nanosa usljed jakog vjetra upozorava se na dionicu Livno-Šuica. Na regionalnom putu R-418 Prozor-Mokronoge (Tomislavgrad) zbog loših uvjeta za vožnju obustavljen je promet za sve kategorije vozila.

Za teretna vozila s prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca na dionicama gdje je kolnik zasnježen. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apelira na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozorava se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na mostu (GP Brčko-Gunja). Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj, priopćeno je iz IC BiHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close