Tvrde iz Lyfta

Za 10 godina koristit će samo električna vozila

Lyftov plan za sljedeće desetljeće uključuje potpunu elektrifikaciju te vjeruju da će do 2030. posjedovanje e-vozila biti isplativije i logičnije u odnosu na benzince i dizelaše.
AutoMoto / Flash | 18. 06. 2020. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako mnogi stručnjaci govore kako su električna vozila budućnost te će jednom na cestama u potpunosti zamijeniti automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem, proći će još puno vremena, vjerojatno i desetljeća, prije nego se umirovi i posljednji benzinac ili dizelaš.

Usprkos brojnim izazovima, potražnja za električnim vozilima sve je veća, a s obzirom na to da i najveće automobilske kompanije ulažu desetke milijardi dolara u elektromotore i baterijske sustave, jasno je kako će s vremenom ponuda e-vozila premašiti ponudu automobila s unutarnjim izgaranjem.

Kada se s vremenom smanji razlika u cijeni između benzinaca i e-vozila, poboljša baterija, odnosno poveća doseg te kada se osigura odgovarajuća infrastruktura punionica, za većinu ljudi činit će se logičnim prijeći na struju.

Iz jedne od najvećih kompanija za dijeljenje prijevoza i najvećeg konkurenta Uberu - Lyfta, ovaj tjedan najavili su veliki korak prema toj tranziciji i prelasku na električna vozila. Prema objavi suosnivača i predsjednika kompanije Johna Zimmera, do 2030. svaki će automobil i kamion na njihovoj platformi imati električni motor ili neki drugi oblik pogona koji će biti ugljično neutralan, javlja Zimo.

Taj cilj odnosi se na sve Lyftove programe - od odjela za autonomnu vožnju, rent-a-car programa pa do osoba koje koriste privatna vozila za taksiranje putem Lyftove aplikacije.

Ono što je zanimljivo jest da Lyft ne namjerava zabraniti vlasnicima benzinaca i dizelaša korištenje njihove platforme, već želi da im električna vozila budu toliko privlačna, a njihovo korištenje financijski povoljnije da će kupovina e-vozila i taksiranje s njima biti puno isplativije, objavili su na Tech Cruncheu.

Zimmer kaže kako će "agresivno promovirati" e-vozila i pomoći vozačima da dobiju pristup poticajnim sredstvima za kupovinu električnih automobila. Također, vjeruje da će, ako tijekom sljedećih godina zakonodavci "naprave svoj dio posla", trošak kupovine električnih automobila biti otprilike jednak kao i trošak kupovine automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Pored navedenog, iz Lyfta su jučer objavili kako su pristupili inicijativi EV100 neprofitne organizacije Climate Group te će surađivati s drugim kompanijama koje žele ubrzati elektrifikaciju prijevoza kako bi do 2030. transport baziran na električnim vozilima postao novo normalno.

Kopirati
Drag cursor here to close