Ljubitelji brzina

Vlasnici Formule 1 preuzimaju MotoGP

Liberty Media je objavio da će preuzeti kompaniju Dorna Sports, koja posjeduje prava na MotoGP.
AutoMoto / Flash | 02. 04. 2024. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liberty Media je promijenio Formulu 1 otkako je preuzeo vlasništvo nad ovim moto sportom 2016. godine za 8 milijardi dolara.

Pravila su se preoblikovala, medijska praćenja su postala sveobuhvatnija, a serija na Netflixu i prodor na američko tržište bili su samo neki od vidljivih pomaka.

Sada je Formula 1 više otvorena za publiku nego ikad prije, donoseći neviđene spektakle, kao što je trka pod svjetlima Las Vegasa, dok istovremeno bilježi rekordne prihode.

Dok se raspravlja o prednostima ovakvog pristupa za sam sport, s poslovne strane je jasno da je Liberty Media postigao značajan uspjeh u komercijalizaciji Formule 1.

Sada planiraju ponoviti isto s MotoGP, najprestižnijim motociklističkim natjecanjem.

Liberty Media je objavio da će preuzeti kompaniju Dorna Sports, koja posjeduje prava na MotoGP.

Uz Bridgepoint Capital (39%) i CPP Investments (38%) kao trenutačne suvlasnike, Liberty Media će platiti oko 4,2 milijarde eura za 86% udjela, djelomično u gotovini, a djelomično u vlastitim dionicama. Preostalih 14% udjela će zadržati trenutačno vodstvo Dorne, a Carmelo Ezpeleta će ostati CEO.

Cilj im je ponoviti komercijalni uspjeh MotoGP-a slično kao što su to učinili s Formulom 1. Očekuje se da će objedinjavanje moto utrka omogućiti kompaniji sinergije i povećati prihode. Akvizicija će biti završena do kraja godine nakon odobrenja regulatora.

Kopirati
Drag cursor here to close