Export-import-svašta

Viša cijena novih i polovnih automobila u BiH

"Generalno se sve sporije događa, kao što su transport robe i usluga, cijene su u porastu, a inflacija je na svakom koraku vidljiva", kazao je Muratović.
AutoMoto / Flash | 21. 03. 2022. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriza u Ukrajini i posljedice pandemije negativno će se odraziti na auto-industriju u Bosni i Hercegovini te će dovesti do težeg i manjeg uvoza polovnih i novih vozila i rasta cijena, smatraju sugovornici "Nezavisnih".

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, istaknuo je da postoje neki brendovi automobila koji svoju montažu vrše u Ukrajini, tako da će to imati negativne efekte na auto-industriju u BiH.

Manjak potrebe

"U kojem obimu će to utjecati mi još ne znamo, ali postoje naznake da će sigurno biti, i to prije svega zbog sporije isporuke automobila. Druga stvar je psihološke prirode, jer se rat vodi u okruženju od 500 kilometara od BiH, tako da sve to ulijeva manjak potrebe i želje da se kupuju automobili u ovom momentu", naveo je Muratović.

Dodao je da očekuje da će u idućem periodu ovo negativno utjecati kako na auto-industriju u Bosni i Hercegovini, tako i na sve ostale auto-industrije u svijetu.

"Generalno se sve sporije događa, kao što su transport robe i usluga, cijene su u porastu, a inflacija je na svakom koraku vidljiva. Trenutno nemamo poteškoća, ali imamo nagovještaje da bi trebalo doći do smanjenja proizvodnje nekih modela, tako da će biti i slabija isporuka", naglasio je Muratović.

Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS, istaknuo je da je kriza u auto-industriji iz prošle godine nastavljena i u ovoj.

"Narudžbe za repromaterijal su se pogoršale otkako je počeo rusko-ukrajinski sukob, te će to vjerojatno utjecati i na proizvodnju automobila u zemljama koje su najveći proizvođači i to će uvjetovati i poskupljenja, prije svega polovnih automobila, jer se oni najviše uvoze u BiH i RS", naglasio je Ćorić.

Drastično više cijene 

Prema njegovim riječima, postoje informacije da ima dovoljno polovnih automobila na lageru u Njemačkoj, odakle se najviše uvoze, ali da su cijene drastično više. 

"Također, tvrtke u Njemačkoj koje su najveći proizvođači automobila su reducirale svoju proizvodnju zbog poznatog nedostatka elektronskih sklopova, a velike tvrtke provodnika za vozila se nalaze u Ukrajini i ovo će doprinijeti da se proizvodnja automobila smanji te će biti produženi rokovi isporuka i povećane cijene", pojasnio je Ćorić.

Inače, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku prošle godine uvezena su 54.822 automobila ukupne vrijednosti 895.806.943 milijuna KM, računajući i plaćene dažbine.

Kako su istaknuli iz UNO BiH, od ukupnog broja uvezenih automobila, 7.424 čine nova vozila, dok su 47.398 polovna.

"U istom periodu 2020. godine uvezena su 40.963 automobila vrijednosti 727.204.388 milijuna KM računajući i plaćene dažbine. Od ovog broja, 6.910 čine novi automobili, dok su 34.053 polovna vozila", navodi se u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close