Beč

Uvode se pravila i za električne romobile

U glavnom gradu Austrije sve je popularnije i iznajmljivanje ovakvih romobila zbog čega je Grad Beč odlučio da od travnja iduće godine uvede stroža pravila.
AutoMoto / Flash | 20. 12. 2019. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovu godinu su zasigurno obilježili električni romobili koji su u vrlo kratkom vremenu preplavili ulice širom Europe.

Brzi i relativno povoljni, vozač se ne umara niti ima problema s traženjem parkinga, a pored toga ne zagađuje okolinu.

U glavnom gradu Austrije sve je popularnije i iznajmljivanje ovakvih romobila zbog čega je Grad Beč odlučio da od travnja iduće godine uvede stroža pravila.

Kako je najavila dogradonačelnica Birgit Hebein, nove mjere bi trebale riješiti probleme poput velikog broja e-romobila u centru grada i neodgovornog ponašanja vozača iznajmljenih vozila.

Nakon korištenja ih najčešće ostavljaju na trotoarima i uz zidove zgrada zbog čega je su dosad zaprimili više od tisuću pritužbi od strane građana. Iz tog razloga će se električni romobili u budućnosti moći parkirati samo na trotoarima širine najmanje četiri metra, pri čemu neće smjeti biti oslonjeni na kuće ili zgrade.

Izdat će se i pravila za ujednačenu raspodjelu e-romobila za najam na gradskom području. U tu će svrhu Beč biti podijeljen na tri zone, a u svakoj od njih tvrtke za iznajmljivanje imat će na raspolaganju najviše 500 e-romobila.

Osim toga, te će tvrtke radnim danima u roku od dva sata morati ukloniti ili premjestiti nepropisno parkirane skutere, a rok od šest sati vrijedit će noću, nedjeljom i praznicima.

Dosad su za to imali četiri, odnosno dvanaest sati. Ako to ne učine, gradske će službe ukloniti romobile, a vratit će ih tvrtkama uz novčanu naknadu.

Tvrtke koje se bave iznajmljivanjem morat će također navesti jasna pravila za korisnike u svojim aplikacijama, a dužni su i automatski ograničiti brzinu romobila ako se vozač nađe u takozvanoj zoni susreta ili pješačkoj zoni u kojoj je dozvoljena vožnja e-romobilom.

Osim toga, odredit će i određena područja u gradu u kojima će biti zabranjena vožnja kao i njihovo parkiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close