Solid state baterije

Toyota testira prototip automobila s baterijom iduće generacije

Dok je Toyota ispred konkurencije kad je riječ o hibridnim vozilima, njihovi koraci prema potpunoj elektrifikaciji puno su manji.
AutoMoto / Flash | 09. 09. 2021. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota ne samo da ulaže novac u litijske baterije iduće generacije, već i u takozvanu tehnologiju "solid state" (čvrstih) baterija. Također, otišli su i toliko daleko da su napravili funkcionalan prototip automobila koji već vozi pogonjen upravo tom baterijskom tehnologijom.

U priloženom videu može se vidjeti automobil koji se čini kao verzija Toyotinog LQ Concepta, koji se prvi put u javnosti pojavio 2019. godine na tokijskom auto sajmu, kao autonomno vozilo kojim upravlja umjetna inteligencija. Otada se koristio u više reklama za nedavno održane Olimpijske igre u Tokiju.

Ono što se sad promijenilo kod tog automobila jest da se u njemu nalazi isključivo solid state baterija, a Toyota je snimila i video vožnje tog prototipa po cesti.

Toyotin tehnološki direktor Masahiko Maeda otkrio je da je protoip automobila napravljen u lipnju 2020. godine te da je Toyota za njega dobila registarske oznake i zeleno svjetlo za vožnju po cesti u kolovozu prošle godine.

Tehnologija solid state baterija je bitna jer bi mogla u potpunosti transformirati industriju. Za razliku od trenutnih baterija, solid state baterije ne koriste tekuće elektrolite te su zbog toga kudikamo manje zapaljive i nestabilne te mogu raditi i u većem temperaturnom rasponu. Vjeruje se da bi zbog tih karakteristika te baterije mogle postići veću energetsku razinu kao i brže vrijeme punjenja, zbog smanjenog rizika od zapaljenja baterije.

Isto tako te baterije su i lakše od postojećih pa bi i budući automobili koji bi ih koristili mogli biti nešto lakši, javlja Zimo.

Ipak tehnologija solid state baterija nije bez svojih velikih izazova, jer napraviti takvu bateriju koja je robusna i koja može izdržati naprezanja korištenja u autoindustriji dosad je bilo lakše reći nego učiniti. Te baterije isto tako moraju izdržati cikluse pražnjenja i punjenja bez da zakažu da bi ih se koristilo kao pouzdan izvor energije za električna vozila.

Povrh toga tu su i izazovi masovne proizvodnje na koje treba misliti, jer obzirom da svijet ubrzano prelazi na električna vozila, bit će potrebne stotine i stotine gigavatsati u kapacitetu baterija ukupno kako bi se osiguralo da sva ta vozila imaju baterije. Stoga kompanije moraju dokučiti kako ih masovno proizvesti, a da troškovi proizvodnje s druge strane budu prihvatljivi.

No svejedno, vidjeti električni automobil sa solid state baterijom na cesti u vožnji velik je korak za japanskog autodiva i svakako korak bliže masovnoj uporabi tih baterija iduće generacije.

Kopirati
Drag cursor here to close