0,13 EUR po kilometru

Testira se novi način oporezivanja vozača

Zakonodavci pokušavaju testirati novi koncept opremanja automobila transponderima kako bi od vozača mogli naplaćivati otprilike 0,13 EUR po kilometru.
AutoMoto / Flash | 24. 05. 2024. u 08:27 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kalifornijski zakonodavci razmatraju mogućnost uvođenja poreza po prijeđenom kilometru kako bi nadoknadili gubitak prihoda od poreza na benzin.

Ovaj prijedlog dolazi kao odgovor na sve veći broj električnih vozila na cestama, koja ne plaćaju porez na gorivo. Budući da se tradicionalni porez na benzin smanjuje, država traži alternativne metode financiranja održavanja i izgradnje infrastrukture.

Prema planu, vozila bi bila opremljena transponderima koji bi pratili prijeđene kilometre. Vozači bi mogli biti oporezovani 0,62 EUR za svakih 4,8 kilometara koje prijeđu, što odgovara otprilike 0,13 EUR po kilometru.

Ovaj model bi bio testiran u okviru pilot programa pod nazivom Caltrans Road Charge Pilot Program. U tom programu, vozači bi plaćali direktno na osnovu prijeđenih kilometara, a prikupljeni prihodi bi se koristili za infrastrukturu i održavanje cesta.

Lauren Prehoda, predstavnica programa, istaknula je da je ova inicijativa jedinstvena jer će ovoga puta stvarno prikupljati prihode od sudionika, za razliku od prethodnih testova koji su bili više usmjereni na procjenu tehničke izvedivosti.

Kalifornija se nada da će ovaj inovativni pristup postati model za druge države koje se suočavaju s istim izazovima u doba sve veće popularnosti električnih vozila.

Ova ideja ima potencijalne prednosti, kao što je pravednije oporezivanje svih vozača bez obzira na vrstu goriva koje koriste, ali također izaziva i određene kontroverze.

Kritičari upozoravaju na potencijalne probleme vezane uz privatnost podataka prikupljenih putem transpondera, kao i na moguće visoke administrativne troškove implementacije i upravljanja novim sustavom.

Kopirati
Drag cursor here to close