Kao i proizvođaći mobitela

Tesla uz automobile više ne isporučuje punjače

Adapteri za punjenje Tesli na kućnim utičnicama više se neće serijski isporučivati uz ove automobile, već će ih trebati kupiti zasebno. Musk kaže kako su se ionako vrlo malo koristili.
AutoMoto / Flash | 18. 04. 2022. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trend izbacivanja punjača, tj. strujnog adaptera, iz pakiranja novih uređaja započeo je Apple, tvrdeći da tako štiti okoliš, stvara manje elektroničkog otpada, a da adaptere većina korisnika ionako već ima kod kuće.

Na kraju se ispostavilo da je ovim potezom Apple najviše zaštitio – svoje financije, jer je, navodno, neisporučivanjem punjača uz mobitele uštedio milijarde.

Ovaj trend vrlo se brzo "primio" unutar industrije, pa je danas rijetkost vidjeti da se uz novi mobitel, cijene 5, 6, 7 ili više tisuća kuna, isporučuje adapter za punjenje, vrijednosti 15-ak KM.

Na sličan potez sada su se odlučili i u Tesli, pa uz automobil vrijedan 30, 40 ili 50 tisuća dolara više neće dolaziti strujni kabel vrijedan 400 dolara. Njega će kupci električnih automobila ove marke od sada, u slučaju da im treba za kućno punjenje, morati kupiti zasebno, javlja Bug.

Riječ je o mobilnom kabelu za punjenje na putu, kada se Tesla ne priključuje na javnu punionicu ili vlastitu postaju za punjenje kod kuće.

Elon Musk na Twitteru (a gdje drugdje?) opravdao je ovaj potez činjenicom da je mobilni kabel za punjenje ionako bilježio vrlo slabu statistiku korištenja, pa se njegovo davanje uz svaki automobil činilo "rasipničkim".

Kupci, očekivano, nisu pretjerano pozitivno reagirali na ovu najavu, pogotovo stoga što je mobilni adapter izbačen i iz automobila koji su već naručeni i plaćeni.

Musk je potom, potaknut negativnim komentarima, najavio da će ovaj adapter za punjenje pojeftiniti na 200 dolara u slučaju da se naručuje zajedno s automobilom.

Kao zaseban dodatak, kabel je istaknut na Teslinom webshopu po cijeni od 400 dolara, a trenutačno ga nema na zalihama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close