Car Wars

Tesla će pasti

Prema najnovijim najavama Tesle, električni kamion i sportski automobil ući će u proizvodnju iduće godine.
AutoMoto / Flash | 05. 07. 2022. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teslin tržišni udio električnih vozila mogao bi "pasti" s današnjih 70 na samo 11 posto do 2025. godine, pošto je kompanija suočena s povećanom konkurencijom General Motorsa i Forda, tvrdi najnovije izdanje godišnje studije "Ratovi automobila".

Prema autoru istraživanja John Murphy, višem analitičaru za automobile u Bank of America, General Motors i Ford prestići će Teslu do sredine desetljeća, jer će imati otprilike po 15 posto tržišnog udjela u električnim vozilima, prenosi Srna.

To je povećanje od oko deset posto u odnosu na trenutnu poziciju oba ta proizvođača automobila.

Razlog napretka su novi proizvodi poput F-150 Lightning i električnih kamiona Silverado EV, koji će, prema istoj studiji, potaknuti spektakularan rast Motorsa i Forda.

"Dominacija koju je Tesla imala na tržištu električnih vozila, posebno u SAD, je završena. U iduće četiri godine jako će se promijeniti stvari", smatra Murphy.

On procjenjuje da će Tesla izgubiti svoju dominantnu poziciju na tržištu električnih vozila, jer ne širi svoj portfelj dovoljno brzo da bi održao korak sa drugim proizvođačima automobila i novim "startupovima" koji povećavaju svoju liniju električnih vozila.

Murphy navodi da je glavni izvršni direktor Tesle Ilon Musk posljednjih deset godina "imao vakuum u kojem nije bilo velike konkurencije".

Kompanija Tesla više puta je odgodila puštanje na tržište Cybertrucka, a planovi za sljedeću generaciju Roadstera također su odgođeni.

Prema najnovijim najavama Tesle, električni kamion i sportski automobil ući će u proizvodnju iduće godine.

"Ilon Musk nije se kretao dovoljno brzo. Bio je ohol i smatrao je da ga drugi proizvođači automobila nikada neće sustići i da nikada neće biti u stanju učiniti ono što on radi, ali to se sada dešava", ističe Murphy.

Ford procjenjuje da će proizvesti dva milijuna električnih vozila širom svijeta do 2026., dok General Motors najavljuje da će imati kapacitet od više od dva milijuna električnih vozila u Sjevernoj Americi i Kini do 2025. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close