Revolucionarni stroj

Stan: Robot koji će naći prazno mjesto i parkirati vaš automobil

Robot za parkiranje Stan pokazuje nam kako bi u budućnosti mogao izgledati proces parkiranja na velikim parkiralištima.
AutoMoto / Flash | 28. 01. 2019. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jednom od najvećih aerodroma u Velikoj Britaniji, Gatwicku, uskoro će početi testiranje robota za parkiranje koji bi u budućnosti mogao u potpunosti promijeniti način na koji parkiramo automobile na velikim parkiralištima.

Umjesto traženja slobodnog parkiranog mjesta koje može biti daleko od ulaza u aerodromsku zgradu te, nakon povratka s puta, traženja parkiranog vozila, brigu o parkiranim vozilima ljudi će ostaviti – robotima.

Prije dolaska na aerodrom korisnici će putem aplikacije na pametnom telefonu rezervirati svoje mjesto na parkiralištu aerodroma te će dobiti obavijest o ulazu u garažu na kojem se moraju pojaviti, javlja Zimo.co.

Tamo će ih dočekati – Stan, mali, ali pametni autonomni robot zadužen za vozilo, a vlasnik automobila moći će bez problema otići u aerodromsku zgradu obaviti formalnosti oko leta.

Za to vrijeme Stan će putem implementiranih senzora analizirati vozilo i njegove dimenzije, blago ga podići i odvesti na mjesto koje je ranije rezervirano. Kako u vozilu nema osoba koje moraju izaći iz njega i otvoriti vrata, automobili se mogu parkirati pune bliže jedni drugima, čime se štedi prostor.

Npr. na dijelu parkirališta na Gatwicku koji je danas predviđen za parkiranje 170 automobila, nakon početka korištenja Stana moći će se parkirati čak 270 vozila, što jasno pokazuje koliko prostora se može uštedjeti primjenom robota i tehnologije koju je razvila francuska kompanija Stanley Robotics.

Naravno, roboti za parkiranje moći će se koristiti i na drugim velikim parkiralištima osim aerodroma te bi ljudima mogli uštedjeti puno vremena, a vlasnicima parkirališta otvoriti brojna nova mjesta za parkiranje.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će proći testiranje – hoće li sve ići glatko kao na priloženom videozapisu ili će možda biti problema s oštećenjima vozila zbog njihovog podizanja i spuštanja, odnosno kako će se roboti ponašati u vožnji kako ne bi bilo sudara s drugim automobilima ili robotima.

Kopirati
Drag cursor here to close