Promocija u Sarajevu

Škodin prvi električni automobil stigao u BiH

Novi Enyaq iV okretan je i učinkovit obiteljski automobil s mnoštvom prostora.
AutoMoto / Flash | 14. 09. 2022. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na BiH tržište stigao je Škodin prvi potpuno električni SUV Enyag iV koji je ujedno prvi serijski model marke Škoda izrađen a osnovi modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna.

Iako pripada ekipi Škodinih SUV modela, za razliku od ostalih, njegovo ime ne počinje slovom K, poput Kodiaqa, Kamiqa i Karoqa što već naglašava da se radi o nečemu drugačijem. Samo ime potiče od irskog naziva riječi "Enya" što znači "izvor života".

Novi Enyaq iV okretan je i učinkovit obiteljski automobil s mnoštvom prostora. Ovaj će SUV po potrebi istovremeno postati savršeno vozilo za duže dionice za vozače koji su često za upravljačem zahvaljujući velikom dosegu i kratkim vremenima punjenja.

Foto: Bljesak.info / Škoda je na bh. tržištu predstavila svoj prvi potpuno električni SUV Enyaq iV

Škoda je najavila model Enyaq s Vision iV konceptom predstavljenim na autosalonu u Ženevi 2019. godine. Koncept je bio nešto kraći od velikog SUV-a Kodiaq, ali imao je i veći prtljažnik. Pokretala su ga dva električna motora koji omogućuju kombiniranu snagu od 302 KS. Konceptni model je bio opremljen litij-ionskom baterijom od 83 kWh kako bi se dobio raspon od 500 km, mjereno WLTP emisijskim ciklusom.

Škoda Enyaq iV nudi pogon na stražnje kotače ili na sve kotače. Osnovni model je Enyaq iV 50 sa stražnjim motorom snage 109 kW (148 KS), stražnjim pogonom i maksimalnim okretnim momentom od 220 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 11,3 sekundi, a krajnja brzina elektronički ograničena na 160 km/h. Njegova litij-ionska baterija raspolaže sadržajem energije od 55 kWh, od čega je moguće iskoristiti 52 kWh neto. Maksimalni doseg iznosi više od 350 kilometara. Kombinirana potrošnja iznosi 15,2 – 20,9 kWh/100 km u WLTP ciklusu.

Foto: Bljesak.info / Škoda je na bh. tržištu predstavila svoj prvi potpuno električni SUV Enyaq iV

Model Enyaq iV 60 sa snagom od 132 kW (180 KS) može prijeći više od 400 kilometara sa svojom baterijom od 62 kWh (neto 58 kWh). Kombinirana potrošnja iznosi 14,6 – 17,6 kWh/100 km u WLTP ciklusu. Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 8,7 sekundi, a krajnja brzina elektronički ograničena na 160 km/h. Maksimalni okretni moment od 310 Nm razvija i model Enyaq iV 80 sa 150 kW (204 KS) koji s 520 kilometara u WLTP ciklusu raspolaže najvećim dosegom u seriji modela. Ubrzanje modela Enyaq iV 80 od 0 do 100 km/h je 8,6 sekundi, a krajnja brzina elektronički ograničena na 160 km/h. Njegova kombinirana potrošnja iznosi 15,2 – 21,6 kWh/100 km u WLTP ciklusu. Njegova baterija s 82 kWh (neto 77 kWh) također se primjenjuje u dvjema verzijama s pogonom na sve kotače.

Opremljene dodatnim elektromotorom, ove verzije razvijaju snagu od 195 kW (265 KS) kod modela Enyaq iV 80x i 220 kW (299 KS) kod modela Enyaq RS iV. Sistemski okretni moment iznosi 425 odnosno 460 Nm, a doseg više od 500 i 460 kilometara.

Kao vrhunski sportski model, Enyaq RS iV postiže najveću brzinu od 180 km/h i time je za 20 km/h brži od ostalih varijanti snage. Ubrzanje od 0 do 100 km/h ostvaruje za samo 6,2 sekunde. Modeli Enyaq iV 80x i Enyaq RS iV smiju osim toga vući prikolicu težine do 1400 kilograma.

Dok se u modelima Škode s motorom na izgaranje potrebno gorivo nalazi u spremniku za gorivo ispod stražnjih sjedala, pogonska energija u modelu Enyaq iV dolazi iz visokonaponskih baterija koje su smještene između prednje i stražnje osovine u podvozju. Baterija se, ovisno o kapacitetu, sastoji od više modula u kojima se nalaze po 24 litij ionske baterijske ćelije.

Foto: Bljesak.info / Škoda je na bh. tržištu predstavila svoj prvi potpuno električni SUV Enyaq iV

One imaju mogućnost brzog punjenja zahvaljujući snazi punjenja od čak 125 kW. Tako se, primjerice, najveća baterija modela Enyaq iV može napuniti od 5 do 80 posto svog kapaciteta za 38 minuta. Na kućnim Škoda iV wallbox punjačima na izmjeničnu struju teče energija sa snagom punjenja od čak 11 kW u bateriju modela Enyaq iV i jednostavno je puni preko noći. Postupak punjenja traje šest do osam sati, ovisno o veličini baterije.

Punjenje na javnoj AC stanici s istom maksimalnom snagom traje otprilike jednako dugo. U tu je svrhu model Enyaq iV serijski opremljen kabelom za punjenje Mode 3. Punjenje je dodatno moguće na uobičajenoj kućnoj utičnici od 230 V sa snagom punjenja od 2,3 kW. Opcijski kabel za punjenje Mode 2 modela Enyaq iV odgovara svim uobičajenim utičnicama za punjenje. Po želji je također dostupan iV univerzalni punjač, mobilno rješenje za punjenje sa zamjenjivim priključnim utikačima. Uz pomoć CEE adaptera možete puniti na jakostrujnim utičnicama sa snagom punjenja od čak 11 kW, a dodatno je dostupan adapter sa zaštitnim kontaktom za kućne utičnice.

Foto: Bljesak.info / Škoda je na bh. tržištu predstavila svoj prvi potpuno električni SUV Enyaq iV

Dizajn modela Enyaq iV odlikuje se skladnim proporcijama, emocionalnošću, snagom i dinamikom. Onog trenutka kada ugledate vozilo uživo negov vanjski izgleda će vas zaintirgirati, a treba reći i da ovaj novi SUV nudi iznimnu prostranost svojim putnicima uz volumen prtljažnika od 585 litara ili 1710 l s preklopljenim stražnjim sjedalima.

Posebnu značajku predstavlja opcijski Crystal Face: 131 LED dioda osvjetljava okomite lamele upečatljive rešetke marke Škoda, dok vodoravna svjetlosna traka zaokružuje vizualni dojam. Osvijetljena rešetka s trakom svjetla za dnevnu vožnju i LED modulima LED matrix glavnih svjetala za kratka i duga svjetla stvara efekt dobrodošlice. Veliki kotači promjera od 18 do 21 cola naglašavaju vizualnu karizmu modela Enyaq iV.

Foto: Bljesak.info / Škoda je na bh. tržištu predstavila svoj prvi potpuno električni SUV Enyaq iV

Dimenzije vozila su sljedeće: duljina 4649 mm, širina bez retrovizora 1879 mm (2148 s retrovizorima), visina 1616 mm, međuosovinski razmak 2765 mm. Volumen prtljažnika s uzdignutim naslonima sjedala drugog reda je 585 litara.

Današnja premijera električne Škode Enyaq iV u Bosni i Hercegovini je poslužila za detaljno predstavljanje modela i upoznavanje s ponudom i opremom, dok će točne cijene za ovaj model Škoda u Bosni i Hercegovini objaviti tek tijekom 11. mjeseca ove godine.

U skladu s time očekuje se da će prve isporuke Enyaq iV u našoj zemlji imati u prvom kvartalu naredne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close