Već imaju 43% tržišta

Raste potražnja za električnim automobilima i hibridima u EU

Za očekivati je da će se trendovi rasta prodaje električnih automobila te pada potražnje za benzincima i dizelašima nastaviti.
AutoMoto / Flash | 03. 11. 2022. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU nedavno je donijela odluku prema kojoj se na teritoriju zemalja članica više neće smjeti prodavati benzinci i dizelaši nakon 2035. godine. Iako do tada ima još dosta vremena, proces elektrifikacije neće biti jednostavan jer su pred njim brojni izazovi. Situacija se svakako popravlja, no automobili s električnim motorima i dalje su u prosjeku skuplji, njihov je doseg manji, odnosno još nije dovoljno razvijena infrastruktura punjenja baterija. Do sredine sljedećeg desetljeća, nadamo se, ti će problemi postati prošlost.

Na području EU i dalje dominiraju benzinci, no zamjetan je trend pada njihove prodaje, dok prodaja vozila s električnim motorima raste, iako ne velikom brzinom.

To pokazuju i brojke o stanju na automobilskom tržištu u posljednjem kvartalu na području EU koje je objavila udruga europskih proizvođača automobila (ACEA). Prema tim podacima, udio električnih i hibridnih vozila u tom tromjesečnom razdoblju porastao je na 43 posto, dok je u istom razdoblju godinu ranije taj udio bio manji od 40 posto, javlja Zimo.

Posebno je porasla prodaja potpuno električnih automobila - za 22 posto, no oni i dalje zauzimaju tek nešto više od desetine tržišta (11,9 posto). Udio hibridnih automobila na ukupnom tržištu u prošlom kvartalu iznosio je 22,6 posto, dok je udio plug-in hibrida dosegao 8,5 posto (što predstavlja pad od šest posto).

Najpopularniji su i dalje, naravno, benzinci čiji je udio na tržištu EU tijekom tog tromjesečnog razdoblja bio nešto manji od 38 posto, uz pad od 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potražnja je u padu i za dizelaše - njihov udio je iznosio 16,5 posto uz pad od skoro 5 posto.

Što se budućnosti tiče, za očekivati je da će se trendovi rasta prodaje električnih automobila te pada potražnje za benzincima i dizelašima nastaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close