Prometna dozvola će izgledati kao vozačka i osobna iskaznica

Uskoro bi trebao uslijediti sastanak predstavnika IDDEEA-e s delegacijom Ministarstva prometa i komunikacija BiH kako bi se usuglasile potrebne izmjene zakona
AutoMoto / Flash | 29. 06. 2018. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnici automobila u Bosni i Hercegovini uskoro bi stare papirne prometne dozvole trebali zamijeniti novim, plastičnim, nalik osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama, saznaje Klix.ba.

Prije otprilike mjesec dana Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) inicirala je početak procesa izmjena i dopuna zakonskih okvira i propisa čiji bi krajnji cilj trebao biti zamjena trenutnih prometnih dozvola novim i modernijim čipovanim karticama.

Nove prometne dozvole bi imale oblik plastične kartice s čipom na kojem bi bili memorirani podaci o vlasniku automobila, karakterisitikama vozila i ostalim detaljima koji se i danas nalaze u prometnim dozvolama.

Kako saznaje sarajevski portal, uskoro bi trebao uslijediti sastanak predstavnika IDDEEA-e s delegacijom Ministarstva prometa i komunikacija BiH kako bi se usuglasile potrebne izmjene zakona, a zatim bi na scenu trebalo stupiti Vijeće ministara BiH čiji bi zadatak bio usvajanje izmjena zakona, što bi u konačnici značilo početak procesa zamjene prometnih dozvola u BiH.

Eksperti bi u narednom periodu trebali izvršiti stručne analize čime bi bio reguliran i način ovjeravanja registracije vozila s obzirom na to da se trenutno udaranjem pečata i potpisom obilježava registracija vozila.

Nakon biometrijskih putovnica te elektronskih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola ovo bi bila nova stepenica u modernizaciji osobnih dokumenata državljana Bosne i Hercegovine, čime ne bi zaostajali za europskim zemljama.

Interesantno je da su naši istočni susjedi u Republici Srbiji prešli na plastične prometne dozvole, dok se u najmlađoj zemlji članici EU Republici Hrvatskoj još uvijek koriste prometnne dozvole identične bosanskohercegovačkim.

Kopirati
Drag cursor here to close