Istražili smo

Želite na more bez čekanja na granicama? Pogledajte kuda!

Bljesak.info istražio je kuda najbrže doći do mora i koji su granični prijelazi širom Hercegovine otvoreni za međunarodni promet.
AutoMoto / Flash | 14. 06. 2018. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz bilo kojeg grada u Hercegovini do Jadranske obale, odnosno do prve plaže, može se doći za najviše sat vremena, ALI... ukoliko nema gužvi na granicama.

Veliki broj stanovnika Hercegovine ima tako priliku poslije radnog vremena ''skoknuti'' do mora i osvježiti se uživajući u čarima ljeta, no do konačnog cilja na cesti stoje gužve na graničnim prijelazima.

Tako je već godinama, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada su gužve pojačane na svim graničnim prijelazima, a u srcu sezone čeka se nekad i više od dva sata.

Bljesak.info istražio je stoga kuda najbrže doći do mora, i koji su granični prijelazi širom Hercegovine otvoreni za međunarodni promet.

Odmah na početku moramo istaknuti kako je jedan od godinama najpopularnijih graničnih prijelaza za brzi i nesmetani prelazak Unka u Gabeli (poznat po tome što se nalazi usred plantaže breskvi), zatvoren za međunarodni promet i ne može se koristiti za ulazak/izlazak u Hrvatsku.

Kad smo već kod graničnih prijelaza u Čapljini, treba napomenuti kako su dva granična prijelaza otovrena za međunarodni promet. 

Foto: Bljesak.info / GP Doljani

Jedan je GP Doljani, koji se nalazi na magistralnoj cesti M17, i do njega se dođe veoma lako, prateći magistralnu cestu od Mostara do Čapljine, ali ne ulazeći u Čapljinu, nego nastavljajući dalje prema Metkoviću. Ipak, ovo je jedan od graničnih prijelaza na kojemu vladaju najveće gužve, stoga se naoružajte strpljenjem za čekanje u kilometarskoj koloni i do tri sata.

Foto: Google Maps  / Preko M17 do Doljana

Drugi granični prijelaz u Čapljini otvoren za međunarodni promet je Gabela Polje. Do njega ćete doći tako što također pratite magistralnu cestu M17 od Mostara do Čapljine, prođete raskrižje na ulazu u Čapljinu, da bi se u naselju Višići odvojili desno za Gabelu, odakle trebate pratiti putokaze dalje za Gabela Polje. Gužve ovdje su manje nego na Doljanima, ali ipak u srcu sezone u koloni treba čekati i do sat vremena.

 Foto: Google maps / Kako do GP Gabelja Polje

Oni koji odluče do Jadrana ići preko Ljubuškog, mogu to učiniti na čak četiri granična prijelaza: Bijači, Crvenom Grmu, Orahu i Zvirićima. Do Bijače možete doći na dva načina: Jedan je da od Mostara dođete do Čitluka, a potom od Međugorja krenete prema Čapljini, da bi se u Zvirovićima spojili na autocestu, a prateći istu doći ćete do samog graničnog prijelaza, uz napomenu da ćete cestarinu platiti 1,20 KM na ovoj dionici.  Drugi način jeste da od Čitluka idete u Ljubuški, gdje ćete se na ulazu u grad na kružnom toku odvojiti za Humac, a potom na sljedećem kružnom toku za Teskeru, i kroz naselje Hardomilje doći do GP Bijača.

 Foto: Bljesak.info / Granični prijelaz Bijača

Do Crvenog Grma ćete doći istom dionicom kao za Bijaču, samo nećete skretati za Hardomilje, nego ćete nastaviti cestom kroz Teskeru i doći do Graničnog prijelaza.

Kada je u pitanju GP Orahovlje, do njega je lakše doći jer ne morate ulaziti u centar Ljubuškog, što je ruta koju vam preporučujemo. Naime, na ulazu u grad pratite tablu Vitina, a kada dođete u ovo mjesto jednostavno se spustite regionalnom cestom R422, za koju postoje oznake, i za par minuta ste na graničnom prijelazu Orahovlje.

Foto: Google maps  / GP Orahovlje 

I za kraj, granični prijelaz za koji zna veoma mali broj ljudi, a koji je prekategoriziran u granični prijelaz za međunarodni promet, jeste GP Zvirići. On se nalazi blizu Graničnog prijelaza Bijača, međutim nakon prelaska granice doći ćete u naselja Vid i Prud i metkovačkoj općini. Do njega možete doći tako što ćete se u Zvirovićima spojiti na autocestu, a onda nakon izlaska s iste ne ići na GP Bijača, nego se odvojiti za Ljubuški, ali umjesto za Ljubuški skrenuti prema Metkoviću, da biste nakon par kilometara naišli na GP Zvirići.

Foto: Google maps  /  Kako do Zvirića (1)

Također, do ovog graničnog prijelaza možete doći na isti način kako smo opisali za GP Bijača (preko Humca i Teskere), ali se nemojte odvajati za GP Bijača nego samo nastavite pravo, prateći putokaz za Metković.

Foto: Google maps  / Kako do Zvirića (2) 

Oni koji vole nešto južniju Jadransku obalu oko Dubrovnika, do svoje destinacije mogu doći i preko istočne Hercegovine. Granični prijelaz koji preporučujemo je Granični prijelaz Trebimlja - Čepikuće. Do njega ćete doći tako što ćete iz Mostara krenuti u Stolac, spustiti se u Ljubinje, nastaviti potom prema Trebinju, te se u Popovu polju odvojiti za Ravno. Na ulazu u Ravno poslije restorana i hotela ''Stanica'' skrenut ćete desno, a kad dođete do zgrade Općine Ravno skrenut ćete lijevo, odakle samo trebate pratiti cestu da biste došli do ovog graničnog prijelaza, nakon kojega ćete doći u Čepikuće, a potom dalje cestom u Slano.

Foto: Google Maps / Kako od Ravnog do Čepikuća

Ove sezone izbjegavajte Granični prijelaz Ivanica, jer je u tijeku rekonstrukcija istoga, tako da su inače kilometarske kolone još veće, pa ćete u čekanju potrošiti sate i sate.

Foto: Bljesak.info / GP Ivanica
Kopirati
Drag cursor here to close