Preko 75 000 modela

Porsche nudi sveobuhvatno besplatno ažuriranje za sve verzije modela Taycan

U zavisnosti od toga kada je njihovo vozilo isporučeno, kupci će, između ostalog, moći uživati u povećanju efikasnosti pogonskog sklopa, kao i novim funkcijama i poboljšanjima u Porsche Communication Management...
AutoMoto / Flash | 22. 07. 2022. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širom svijeta je isporučeno više od 75.000 primjeraka modela Taycan otkako je Porsche krajem 2019. predstavio svoj prvi potpuno električni sportski automobil. Sada je na pomolu sveobuhvatno ažuriranje: bez obzira na starost vozila, motor, karoseriju i tržište, sve varijante ovog modela se mogu po statusu ažuriranja izjednačiti sa modelskom godinom 2023. Ažuriranje će se provoditi na tržišno specifičnoj osnovi.

U zavisnosti od toga kada je njihovo vozilo isporučeno, kupci će, između ostalog, moći uživati u povećanju efikasnosti pogonskog sklopa, kao i novim funkcijama i poboljšanjima u Porsche Communication Management (PCM) sistemima, Porsche Connect-u i sistema za pomoć. Ažuriranje također uključuje mogućnost otključavanja pojedinačnih funkcija i opreme nakon kupovine (funkcija na zahtjev, FoD) i poboljšati će mogućnost ažuriranja svih Taycan modela na daljinu (OTA ažuriranje). Ažuriranje je besplatno za kupce, bit će ponuđeno širom svijeta i može se izvršiti tijekom posjete Porscheovoj servisnoj radionici.

„Ova kampanja će omogućiti svim kupcima da iskoriste kontinuirani dalji razvoj Taycan modela. Opsežno smo optimizovali ovu seriju modela u gotovo svakom pogledu od 2019. godine “, kaže Kevin Giek, potpredsjednik Model Line Taycan odjela. „Dodate su nove funkcije, a druge su revidirane ili izmijenjene kako bi se dodatno unaprijedilo korisničko iskustvo. Nakon ovog ažuriranja, svi koji voze Taycan model od samog početka proizvodnje ovog automobila će biti ugodno iznenađeni koliko se toga od tada razvilo za ovaj automobil.“ Interno, Porsche ovo naziva „uPdate“, jer modelska godina 2023., koja je počela u julu 2022. godine, nosi slovo „P“.

Precizan obim ažuriranja i trajanje neophodne posjete radionici zavise od specifičnog softverskog statusa dotičnog Taycana. Što je automobil stariji, bit će ugrađeno više poboljšanja i inovacija.

Punjač od 22 kW sada je postao dostupan i za naknadnu ugradnju . Kupci mogu kombinovati ovu naknadnu ugradnju, o svom trošku, sa posjetom radionici kako bi ažurirali softver. Sa kapacitetom punjenja do 22 kW, snažnija varijanta znatno brže puni bateriju. U Evropi i Sjevernoj Americi, naknadna ugradnja uključuje i aktiviranje Plug & Charge funkcije. To omogućava praktično punjenje i plaćanje bez kartice ili aplikacije. Čim je kabal za punjenje priključen, Taycan uspostavlja šifrovanu komunikaciju sa punionicom koja je kompatibilna sa Plug & Charge funkcijom. Postupci naplate i plaćanja se zatim pokreću automatski.

Najvažnije novosti koje odmah primjetite:

• Pogonski sklop: u „Normal“ i „Range“ režimima vožnje kod modela sa pogonom na sve točkove, u radu sa djelimičnim opterećenjem, prednji elektromotor je skoro potpuno isključen iz pogona. Tokom vožnje u leru i stajanja, obje osovine su bez obrtnog momenta. Električni zamajac smanjuje gubitke zbog otpora trenja i povećava domet vozila. Indikator pogona na sve točkove je sada prikazan kao indikator protoka energije na centralnom ekranu. To olakšava da se vidi trenutni radni status pogona. Optimizovana je i strategija rekuperacije energije. Automatska postavka rekuperacije se, na primjer, zadržava čak i kada vozač promijeni program vožnje. Dodatna pogodnost za kupca. Ova poboljšanja su relevantna za Taycan modele iz 2020. i 2021. godine.

• Termičko upravljanje: bolje kondicioniranje baterije, posebno na niskim vanjskim temperaturama, omogućava ukupno brže i češće punjenje Taycana i pruža širi raspon nivoa napunjenosti baterije (SoC). Otpadna toplota iz električnih komponenti se, na primjer, koristi čak i više nego prije za kaljenje baterije. Za Taycan modele iz 2020. i 2021². godine, to omogućava veći domet i kraće vrijeme punjenja.

• Porsche Communication Management (PCM) i Porsche Connect: nove funkcije, šareni dizajn mozaika na početnom ekranu i još veća jednostavnost korištenja su obilježja ove nadogradnje modela. Kod Taycan modela proizvedenih tokom 2020. i 2021. godine i do sredine februara 2022. godine, ažuriranje optimizuje glasovnu kontrolu i integriše Spotify® aplikaciju. Android Auto® je dostupan bežičnim putem. Stanice za punjenje se mogu filtrirati i odabrati u navigacijskom sistemu na osnovu kapaciteta punjenja. Vozači Taycan modela iz 2021. godine sa HUD ekranom se, između ostalog, mogu veseliti optimizovanom prikazu navigacijske karte. Sadržaj prikaza je proširen. Za sve Taycan modele prije modelske godine 2023., integrisana uputstva za rad se sada mogu koristiti i putem glasovnog upravljanja.

• Sistemi pomoći: neki sistemi sada mogu da podrže vozača u još većem broju situacija. Senzori ParkAssist funkcije sada rade sa još većim dometom. Poboljšana je i potraga za dostupnim parkirnim mjestima, tako da se sada vozaču kao opcija nude čak i još manja mjesta. Ova poboljšanja će koristiti Taycan modelima iz 2020., 2021. i 2022. godine.

• Funkcije otključavanja nakon kupovine vozila (FoD): svi Taycan modeli iz 2020., 2021. i 2022. modelske godine sada također ispunjavaju uslove za ugradnju (na zahtjev korisnika) funkcije otvaranja bez ključa (komforan pristup) za vrata i vrata prtljažnika. Opcija ažuriranja softvera na daljinu (OTA) je sada također dodatno proširena za novu modelsku godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close