Pad cijena

Počinje li cjenovni rat na tržištu električnih automobila?

Nedavno veliko pojeftinjenje Tesli na sličan je potez nagnalo i čelnike Forda, dok vodeći ljudi Volkswagena i Renaulta ne misle u skorije vrijeme slijediti njihove primjere.
AutoMoto / Flash | 03. 02. 2023. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno su u Tesli povukli neočekivan potez, kada su preko noći snizili cijene svih svojih modela na razine iz 2021. godine.

Time su poništili nekoliko valova poskupljenja, koji su se dogodili tijekom prošle godine, a cijene određenih su Teslinih modela u cijelom svijetu snižene za čak do 20%.

Ovakva je poslovna politika, uz rekordne proizvodne i prodajne rezultate, pogurala vrijednost Tesline dionice (nakon dužeg pada) prema gore, a izazvala je i veliku buru na ostatku tržišta.

Tesla i Ford za

Prvi koji je reagirao na pojeftinjenje novih Tesli je američki im konkurent, Ford, koji je početkom tjedna snizio prodajnu cijenu svojeg vodećeg električnog modela, Mustang Mach-E, javlja Bug.

Na američkom je tržištu ovaj automobil pojeftinio, ovisno o opremi, za od 600 do 5.900 dolara.

Sličnim putem krenuo je i kineski Xpeng, pojeftinivši na domaćem, kineskom, tržištu svoja dva glavna modela.

VW i Renault protiv

Nakon toga postavlja se očekivano pitanje iz naslova – hoće li val pojeftinjenja zahvatiti i ostale marke? Prvi koji se cjenovnom ratu otvoreno usprotivio je generalni direktor Volkswagena, Oliver Blume.

Poručio je kako VW grupa ima jasnu cjenovnu strategiju, a fokus im je na pouzdanosti automobila, snazi branda, ali i dodanim vrijednostima za kupce te ostvarivanju dobiti za dioničare.

Promjenama cijene, kojima bi odgovarali na poteze Tesle ili Forda, Volkswagen bi samo izgubio na vjerodostojnosti, a cjenovni bi rat doveo do erozije dobiti kompanije.

Slično razmišlja i Luca de Meo, prvi čovjek grupacije Renault. Njima, kaže, cjenovni rat sada ne odgovara, jer su tek započeli s investicijama u području električnih automobila, pa im je višak dobiti bitan za financiranje tih ulaganja.

De Meo kaže kako je autoindustrija pod velikim pritiskom rastućih cijena sirovina, a profitne marže su izrazito niske (pogotovo u području baterija).

Iz tog razloga on pojeftinjenja kod Tesle i Forda ne vidi kao “strukturalna”, odnosno kao ona koja bi odražavala smanjenja cijene proizvodnje. Naprotiv, riječ je tek o nagrizanju dobiti, a u Renaultu si to ne misle priuštiti.

Kopirati
Drag cursor here to close