Samo 500 primjeraka

Ovo je novi Bugatti Chiron Profileé - najskuplji auto ikada

Chiron Profilée je unikat koji će svojeg bogatog kupca potražiti na dobrotvornoj aukciji koja će se održati 1. veljače.
AutoMoto / Flash | 22. 12. 2022. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bugatti / Bugatti Chiron Profilee

Već se uvelike priča o nasljedniku najpoznatijeg i najimpresivnijeg hiperautomobila na svijetu, a nedavno smo saznali da Rimac radi na njegovom razvoju kao i razvoju novog benzinskog motora za taj auto.

No Chiron je još uvijek ovdje, a da bi na nas to podsjetila ekipa iz Bugattija je danas predstavila još jednu njegovu verziju koja bi lako mogla postati najskuplji novi automobil u povijesti, javlja AutoStart.

Novi model zove se Chiron Profilée i proizveden je u samo jednom primjerku. Automobil je nastao zato što su potencijalni kupci Bugattija izrazili želju da napravi novu verziju Chriona koji bi bio zabavan za vožnju kao Chiron Pur Sport ali istodobno bio luksuzniji te izgledao elegantnije od Pur Sporta koji ima ogromni fiksni stražnji spojler.

Bugatti se brzo bacio na ispunjavanje ovih želja, no Pur Sport se pokazao toliko traženim da su na kraju morali odustati od serijske proizvodnje tog traženog modela. Naime, da se krenulo u neku seriju probila bi se granica od maksimalnih 500 primjeraka Chirona koje je Bugatti obećao proizvesti. 

Chiron Profilée će tako ostati unikat koji će svojeg bogatog kupca potražiti na aukciji koja će se održati 1. veljače. Sav prihod od prodaje Bugatti će donirati u dobrotvorne svrhe. 

Iako novi Profilée dijeli prednji dio s Pur Sportom stražnji dio se razlikuje jer je njegov spojler mnogo diskretniji i pokretan hidraulikom te se tako izvlači samo kad je potrebno. Auto je jedinstven i po svojoj Argent Atlantique plavoj boji koju nećete vidjeti ni na jednom drugom Chironu. Unutrašnjost je maksimalno luksuzna i prepuna ručno šivane kože. 

Za pogon je zadužen dobro poznati W16 motor s 1500 KS kakav koristi i "običan" Chiron. Pur Sport ima motor od 1600 KS, no sumnjamo da će se s tom razlikom budući kupac previše zamarati kao ni činjenicom da je maksimalna brzina ograničena na "samo" 380 km/h. To je više od 350 km/h kod Pur Sporta, no još uvijek manje nego 420 km/h kod "običnog" Chirona. Zato su ubrzanja nevjerojatna. Za 0 do 100 km/h Profilée treba samo 2,3 sekunde, dok 200 km/h dostiže za 5,5 sekundi!

Koliko će automobil koštati odlučit će potencijalni kupci na aukciji, no pretpostavlja se da bi Chiron Profilée mogao postati jedan od najskupljih, a možda i apsolutno najskuplji novi automobil u povijesti automobilske industrije. Za usporedbu Pur Sport se prodavao za 3,4 milijuna eura, no njih je napravljeno 60, a Profilée je samo jedan. Najskuplji novi automobil u povijesti trenutno je Bugatti La Voiture Noire, također unikat koji je 2019. godine prodan za 16,7 milijuna eura. 

Kopirati
Drag cursor here to close