Pogledajte zašto

Otključavate automobil "bez ključa"? Možda ne biste trebali

Među ranjivim su modelima i oni najpopularniji – Ford Fiesta, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai te Ford Focus.
AutoMoto / Flash | 29. 01. 2019. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobili danas više su računala na kotačima nego samo prijevozna sredstva. Ipak, previše moderne tehnologije naše limene ljubimce može učiniti i ranjivima.

Istraživanje koje je provela britanska grupa "Which?" otkrilo je kako su stotine najpopularnijih modela automobila na udaru kradljivaca upravo zbog tehnologije koja je ugrađena u njih.

Radi se o tehnologiji za otključavanje automobila bez ključa (eng. keyless), kad vlasnik ne mora izvaditi ključ iz džepa, već je dovoljno da se približi automobilu ili ga dotakne. "Which?" je testirao 237 modela automobila koja imaju tu mogućnost i otkrio da su samo tri modela zaštićena od takve krađe, javlja Zimo.co.

Naime, hakeri mogu "prevariti" sustav posebnim uređajima te tako otvoriti automobil bez ključa. Kad je automobil jednom otključan, za pokretanje je potrebno samo poslati isti signal sustavu i pritisnuti dugme za paljenje.

Za cijeli postupak krađe dovoljno je samo 18 sekundi, pokazali su iz udruge potrošača "Which?".

Među ranjivim su modelima i oni najpopularniji – Ford Fiesta, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai te Ford Focus.

Glavni je problem što za ranjivost takva sustava proizvođači znaju već godinama, no samo su vrhunski (i najskuplji) modeli dobili bolju zaštitu.

Proizvođači su priznali da znaju za ranjivost sustava te "rade na njegovu jačanju", ali zasad su rješenja koja su preporučili svojim korisnicima, pa... "zanimljiva".

Tako je Merceds za starije modele omogućio isključivanje "beskontaktnog otključavanja" dvostrukim pritiskom na dugme za zaključavanje na ključu.

Vozači Mazde mogu besplatno kontaktirati korisničku podršku i zatražiti isključenje sustava. Isto mogu napraviti i vlasnici Peugeota.

No, "najbolje" rješenje ponudili su iz Forda, koji su vlasnicima savjetovali da ključ automobila drže u metalnoj kutijici kako bi se smanjio rizik od presretanja signala ili krađe.

Čak je i Teslin Model S imao problem s otključavanjem bez ključa, no nakon što su belgijski istraživači tvrtki javili kako hakeri mogu ukrasti automobil, problem je riješen ažuriranjem softvera.

Iz grupe "Which?" savjetuju pak da vlasnici drže "beskontaktne ključeve" što dalje od automobila, kad su kod kuće ili na poslu, kako ne bi nehotice otključali vrata i tako kradljivcima dodatno olakšali posao.

Kopirati
Drag cursor here to close