Crne brojke

Nestašica čipova i korona ubijaju francusku autoindustriju

U prošloj je godini broj registracija novih osobnih automobila u Francuskoj pao na 1,65 milijuna, u odnosu na 2,21 milijun u 2019. godini, nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila proizvodnju automobila.
AutoMoto / Flash | 02. 08. 2021. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna nestašica čipova i novo širenje zaraze koronavirusom pritisnuli su izglede snažnog oporavka francuskog tržišta automobila, upozorila je udruga proizvođača automobila CCFA-PFA.

Francuska udruga očekivala je rast prodaje automobila u rasponu od 9-10 posto, ali sada se očekivanja smanjuju, rekao je glasnogovornik CCFA-e.

''Procjenjujemo da će u ovoj godini teško dosegnuti 1,8 milijuna prodanih vozila“, rekao je glasnogovornik.

U prošloj je godini broj registracija novih osobnih automobila u Francuskoj pao na 1,65 milijuna, u odnosu na 2,21 milijun u 2019. godini, nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila proizvodnju automobila, javlja Hina.

Nedostatak ključnih poluvodiča i neizvjesnost oko novog vala pandemije koronavirusa pritisnuli su većinu proizvođača automobila, uključujući francuskog proizvođača automobila Renault i njegovog najvećeg francusko-talijanskog konkurenta Stellantisa.

Broj registracija novih automobila u Francuskoj je u srpnju na godišnjoj razini pao za oko 35 posto, prema podatcima koje je u subotu objavila CCFA-PFA. U prošlom mjesecu je registrirano 115.713 novih putničkih automobila, izvijestili su iz te udruge.

Francusko tržište automobila je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani poraslo za oko 16 posto, priopćila je udruga.

Kopirati
Drag cursor here to close