Ambiciozni Elon

Musk: Tesla će za godinu dana imati potpunu autonomiju

Musk je više puta pogriješio oko najava potpune autonomije za svoja vozila, a i ovog puta se njegove ambicije čine jako teško ostvarivim.
AutoMoto / Flash | 23. 05. 2022. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi koji barem površno prate Teslu vjerojatno su do sada više puta čuli za najave Elona Muska oko potpune autonomije njihovih vozila i robotaksija. Muskova vizija jest da računala u Teslinim automobilima u potpunosti preuzmu kontrolu nad vožnjom tako da u vozilima više neće biti vozača, već će svi biti putnici koji će se moći zabavljati, odmarati ili spavati i neće morati razmišljati o samoj vožnji.

Tesla već godinama radi na razvoju te tehnologije kroz svoj autopilot i FSD (Full Self-Driving Beta), a Musk je još ranije najavio kako će do kraja 2020. imati milijun robotaksija na cestama. Njegova se vizija još nije ispunila (naknadno je promijenio svoju najavu pa umjesto robotaksija govori o vozilima s aktiviranom opcijom FSD) i teško je reći kada će vlasnici Tesle moći dignuti ruke s volana i upravljanje u potpunosti prepustiti računalima, javlja Zimo.

Musk je prošli tjedan posjetio Brazil gdje dogovara partnerstvo oko korištenja Starlinka u području Amazonije te sa svojim satelitskim internetom želi povezati 19 tisuća ruralnih škola, kao i omogućiti učinkovitije praćenje okoliša Amazonske prašine. Tijekom razgovora s tamošnjim medijima, dotakao se i Tesle i autonomne vožnje.

Kao i uvijek, njegove su najave iznimno ambiciozne i vjerojatno neostvarive - barem u roku u kojem on te želi. Naime, Musk kaže kako će Tesla u ovo vrijeme za godinu dana imati potpuno autonomna vozila u kojima neće biti potrebe da netko sjedi za volanom.

Iako Tesla, dakle, već ima Full Self-Driving Beta opciju, na Electreku podsjećaju kako ta opcija nije u potpunosti sigurna i od vozača zahtjeva spremnost na reakciju i preuzimanje kontrole u slučaju da tehnologija zakaže. S obzirom na to da veliki broj ljudi danas testira FSD i da Tesla te podatke koristi za treniranje svog softvera, za očekivati je kako bi jednom njihova tehnologija zaista mogla biti toliko dobra i precizna da ćemo joj moći povjeriti volane i svoje živote. No teško da možemo očekivati da će to biti već sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close