Kupci nisu zainteresirani

Mercedes planira napustiti brend EQ i super aerodinamični dizajn

Mercedesova linija električnih automobila EQ nije naišla na odobravanje vjernih kupaca koji traže tradicionalan, izražen dizajn na kakav su navikli od omiljenog im proizvođača.
AutoMoto / Flash | 08. 02. 2024. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektrifikaciju automobila mnogi su nazvali posljednjim čavlom u lijesu automobilskog dizajna.

Robovanje aerodinamici u nadi ostvarenja boljeg dometa brojne je proizvođače natjerao da načela i sam jezik svog dizajna odbace u korist stvaranja što aerodinamičnijih karoserija, koje nerijetko više liče na kompjuterske miševe nego na automobile.

Polarizirajuće limuzine

Jedan od tih proizvođača je Mercedes-Benz, brend koji je sinoniman s limuzinama jakog karaktera. Čak i ako niste obožavatelj automobila s trokrakom zvijezdom, vrlo je vjerojatno da s lakoćom prepoznajete njihove modele u prometu.

Nažalost isto se ne može reći i za njihovu EQ seriju, koja je dobar dio jezika dizajna koji je činio Mercedesove modele prepoznatljivim žrtvovao u korist ostvarivanja maksimalne aerodinamičnosti.

Reakcije javnosti na modele EQE i EQS, točnije njihov dizajn, bile su većinski negativne te su mnogi preispitivali koja je poanta Mercedes električnih limuzina koje uopće ne liče na Mercedes limuzine.

Ispravljanje grešaka

Christoph Starzynski, Mercedesov dopredsjednik automobilskog inženjeringa, izjavio je kako su u Mercedesu svjesni reakcija javnosti, a osobito kupaca, na njihove EQ modele te kako će se polako no sigurno vratiti prepoznatljivom dizajnu kakav se očekuje od Mercedesa, prenosi Bug.

Kao primjer dizajna kakvog možemo očekivati u budućnost, Starzynski je istaknuo Concept CLA. Ovaj koncept ima mnogo izraženije linije, te prednju masku koja je dizajnom mnogo bliža klasičnim Mercedes-Benz maskama.

Imenovanje budućih modela

Po pitanju same nomenklature također će doći do promjena, no za to ćemo morati pričekati kraj desetljeća. Starzynski ističe kako u Mercedesu koriste sustav imenovanja nalik patentnom zatvaraču.

S jedne strane nalaze se klasični modeli kao C, E ili S, dok su s druge strane EQ modeli poput EQC, EQE i EQS. Kako vrijeme prolazi, i elektrifikacija preuzme većinski udio Mercedesove game, taj "patent" će se zatvoriti i više neće biti potrebe za EQ brendiranjem, budući da će svi modeli biti električni.

Ovo su vrlo pozitivne vijesti za sve ljubitelje Mercedes-Benza, jer će uskoro moću uživati u električnim modelima koji će osim ekološke, imati i mnogo izraženiju estetičnu komponentu.

S druge strane, svi koji se nadaju da će Mercedes zauvijek proizvoditi automobile s motorima s unutrašnjim izgaranjem dobili su jasan podsjetnik da su dani takvih modela odbrojani, te da je Mercedesova budućnost u potpunosti električna.

Kopirati
Drag cursor here to close