Aktivna zaštita klime

Javni prijevoznik 2021. prešao udaljenost od Zemlje do Marsa

Najdužu rutu 2021. godine Bečlije su prešle u autobusima, gotovo 39,5 milijuna kilometara. Nakon njih dolaze tramvaji sa 23,3 milijuna kilometara te podzemne željeznice sa 15,2 milijuna kilometara.
AutoMoto / Flash | 13. 01. 2022. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bečki metro, autobusi i tramvaji su prešli ukupno 78 milijuna kilometara u tijeku prošle godine, što otprilike odgovara udaljenosti od Zemlje do Marsa. Na taj način se ostvarila ušteda od preko pola milijuna tona CO2.

Iako se, prema procjenama, broj putnika još uvijek nije približio visokoj razini prije pandemije, 2021. nije bilo pauze za bečku flotu od gotovo 1.000 sredstava javnog prijevoza. U proteklih dvanaest mjeseci javni prijevoz u Beču uspješno je prešao oko 78 milijuna kilometara. Da su se putnici odlučili za korištenje automobila umjesto autobusa, tramvaja i podzemne željeznice, proizveli bi oko 550.000 tona ugljen dioksida. Ipak, rekord je postavljen 2019. godine kada je broj prijeđenih kilometara iznosio 78,1 milijun. Sredstva javnog prijevoza dnevno su prelazila približno 214.000 kilometara, što odgovara više od pet krugova oko Zemlje.

Najdužu rutu 2021. godine Bečlije su prešle u autobusima, gotovo 39,5 milijuna kilometara. Nakon njih dolaze tramvaji sa 23,3 milijuna kilometara te podzemne željeznice sa 15,2 milijuna kilometara.

''Bilans pokazuje što dobro razvijena mreža javnog prijevoza - poput ove koju imamo u Beču - može učiniti u smislu aktivne zaštite klime. Veliko hvala svim putnicima koji su ostavili automobile i putovali podzemnom željeznicom, tramvajem i autobusom'', izjavio je član bečke vlade, zadužen za javni prijevoz Peter Hanke, koji je oduševljen ovogodišnjim rezultatima.

Putnici "Wiener Linien" u Beču se smatraju i jednim od najpoštenijih u Europi. Protekle godine od oko tri miliona kontrolisanih osoba samo 2,7% se "švercalo", što je vjerojatno najniži postotak u Europi. U Berlinu taj postotak iznosi 3% putnika, u Hamburgu i Frankfurtu oko 5%, dok je u Parizu zabilježeno čak 10%, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close