Svi bježe od goriva

Ford ulaže 11,4 mlrd dolara u proizvodnju električnih vozila i baterija

Nova tvornica u Tennesseeju, Blue Oval City, prostirat će se na površini od šest četvornih kilometara i od 2025. montirat će električne kamione i akumulatore nove generacije.
AutoMoto / Flash | 28. 09. 2021. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobilski div Ford izvijestio je da će uložiti 11,4 milijarde dolara u proizvodnju elekričnih vozila i baterija u matičnom SAD-u, najavljujući suradnju s južnokorejskim proizvođačem baterija SK Innovationom.

Ford će prema tom planu proizvoditi automobile i pickupove s nultom emisijom štetnih plinova, "po mjeri" klijenata, i otvoriti 11 tisuća radnih mjesta, navodi BBC.

Nova tvornica u Tennesseeju, Blue Oval City, prostirat će se na površini od šest četvornih kilometara i od 2025. montirat će električne kamione i akumulatore nove generacije.

Baterije proizvedene u postrojenjima u Kentuckyju pokretat će pak nove linije električnih Fordova i Lincolna.

Kompanija je već povećala ulaganja u proizvodnju električnih vozila u pogonima u Teksasu i Michiganu, a novi ciklus planira u partnerstvu s južnokorejskim proizvođačem baterija SK Innovationom.

Poput konkurenata GM-a i Stellantisa, i Ford se nada da će do 2030. automobili s nultom emisijom štetnih plinova činiti polovinu njegove prodaje.

"Ovo je naš trenutak, naše najveće ulaganje do sada, želimo pomoći izgraditi bolju budućnost za Ameriku", objavio je u priopćenju predsjednik Forda i izvršni direktor Jim Farley.

"Krećemo s projektom koji će osigurati najnovija električna vozila svima, a ne tek (biranoj) manjini", dodao je Farley.

Električna vozila još su rijetka pojava na cestama u SAD-u čiji je udio u globalnoj prodaji u prošloj godini iznosio samo dva posto.

Bidenova administracija nada se da će to promijeniti strožim propisima o emisijama ispušnih plinova od 2026. i milijardama dolara ulaganja u nove punionice i poticaje potrošačima.

Podrška ovisi o dva prijedloga o potrošnji koje čelnici demokrata moraju progurati kroz podijeljeni Senat, tumači BBC.

Zastupnici će u četvrtak glasovati o 1.500 milijardi dolara vrijednom planu za infrastrukturu, koji, čini se, ima dovoljnu obje stranke i mogao bi biti usvojen.

Republikanci, ali i neki umjereniji demokrati protive se, pak, 3.500 milijardi dolara vrijednom planu koji se fokusira na širenje mreže socijalne sigurnosti, smatrajući da je u sadašnjem obliku preskup.

U Fordu su za BBC ustvrdili da najavu ulaganja nisu namjerno planirali baš ovog tjedna, kada se na Capitol Hillu glasa.

Dodaju, ipak, da podupiru usvajanje oba zakona jer bi "pomogli većem broju Amerikanaca da uđu u električna vozila i istodobno poduprli američku industriju i radna mjesta pod zaštitom sindikata", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close