Gotovo je

Fiat najavio kraj za benzince i dizelaše

Za četiri godine Fiat će početi s postupnim povlačenjem vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, a nakon 2030. u ponudi će imati samo električna vozila.
AutoMoto / Flash | 07. 06. 2021. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve većem broju proizvođača automobila koji su najavili da budućnost pripada električnim vozilima te da će s vremenom iz prodaje povući automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem, pridružila se još jedna poznata tvrtka.

Ovaj tjedan iz Fiata su tako najavili da će početi s povlačenjem benzinaca i dizelaša od 2025., dok će nakon 2030. u ponudi imati samo automobile s električnim motorima. To je radikalna promjena za Fiat, rekao je generalni direktor kompanije Olivier Francois.

Prvi korak u tom smjeru napravili su s nedavnim predstavljanjem nove verzije svog popularnog modela Fiat 500.

Naime, novi model nije dostupan u verzijama s motorima s unutarnjim izgaranjem, već samo u izvedbi s električnim motorom, prenosi Zimo.

Prilikom predstavljanja iz Fiata su komentirali kako žele poboljšati pristup električnim vozilima, unaprijediti infrastrukturu stanica za punjenje, kao i dati svoj doprinos što čišćem zraku.

Odluku o lansiranju novog modela 500, kao samo električnog automobila, donijeli smo prije Covida-19. Već nam je tada bilo jasno kako svijet više ne može pristajati na kompromise, komentirao je odluku o prelasku Francois, dodavši da su morali “nešto napraviti za Zemlju”.

Usprkos najavljenom fokusu na električna vozila, iz kompanije nisu objavili informacije o nekim novim modelima s e-motorima koje razvijaju i koje bi od njih mogli očekivati u budućnosti. Ono što je ipak poznato je da se neće fokusirati samo na manje, odnosno gradske automobile, već bi s vremenom svi njihovi modeli trebali raditi na struju.

Kako će se s povećanjem broja takvih vozila uvelike povećati i potreba za punionicama, iz tvrtke kažu da će raditi i na rješavanju tog problema pa namjeravaju povećati broj stanica za punjenje.

Kopirati
Drag cursor here to close