Automobilska industrija Dalekog istoka

Europa će uvesti 800.000 automobila iz Kine do 2025. godine

Prema studiji u EU, udio kineskih proizvođača na tržištu električnih automobila će skočiti do 7.9%
AutoMoto / Flash | 12. 11. 2022. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa bi uskoro mogla uvoziti više automobila nego što ih izveze.

Prognoze o dolasku kineskih automobila su se ostvarile, ali nekoliko godina ranije od najpesimističnijih procjena. Posljedica je da je europska autoindustrija ostala nespremna na promjene, posebno kad je u pitanju elektrifikacija. Tesla je već stigao i uzrokovao turbulencije na tržištu, a sada dolaze kineske marke koje bi mogle donijeti tektonske poremećaje za europsku autoindustriju.

Prema posljednjoj studiji PwC-a, Europa će do 2025. godine uvesti 800.000 novih automobila iz Kine, većinom potpuno električnih. Bit će to drastičan preokret jer će time Europa postati neto uvoznik, tj. Imat će veći uvoz od izvoza, i to za čak 221.000 automobila, procjena je studije.

Za mnoge neočekivano jer je Europa još 2015. godine ostvarivala godišnju proizvodnju od 1.7 milijuna vozila. Međutim, u međuvremenu je potražnja za konkurentskim jeftinijim kineskim proizvodima počela rasti, a istovremeno su brojni europski proizvođači preselili proizvodnju upravo u Kinu.

Tako će od spomenute količine njih 330.000 otpadati na "zapadne" marke poput Tesle, BMW-a i Renault grupe, doznaje Automotive News Europe. Već sada tako dolaze Tesla Model 3, BMW iX3 i Dacia Spring.

"Dok kineski proizvođači prodaju sve više električnih vozila u Europi, i europski i američki proizvođači sve više premještaju svoju proizvodnju u Kinu", stoji u zaključku studije.

Felix Kuhnert iz PwC-a Njemačka kaže kako europski proizvođači i dalje imaju velike probleme u opskrbnom lancu, a trenutno su fokusirani na proizvodnju skupih električnih automobila. "Kineski proizvođači, s druge strane, optimizirali su i razvili svoje proizvode na domaćem tržištu, tako da sada u Europu donose pristupačne električne modele, inovativnu tehnologiju i nove koncepte", zaključuje Kuhnert.

Prema ovoj studiji, udio kineskih proizvođača na tržištu električnih automobila će skočiti do 7.9%. Uspjeh kineskih proizvođača ovisi najviše o tome kako će predstaviti Europi i kakvu će reputaciju steći, posebno u premium segmentu.

Kineski proizvođači će ove godine u Europi prodati oko 200.000 automobila, od čega je njih 90.000 s električnim i 40.000 s plug-in hibridnim pogonom, prenosi Index.hr. Iz Kine će doći i oko 100.000 automobila koje europske marke proizvode tamo.

Kopirati
Drag cursor here to close