2021.

Enyaq iV – Škoda priprema električni SUV

Enyaq će se naći na tržištu 2021. godine kao prvi Škodin električni automobil baziran na MEB platformi Volkswagen Grupe...
AutoMoto / Flash | 17. 08. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Škoda se priprema za lansiranje svog prvog električnog SUV-a pod nazivom Enyaq iV, a novi službeni teaseri nude jasan uvid u izgled rođaka Volkswagenovog modela ID.4.

Enyaq će se naći na tržištu 2021. godine kao prvi Škodin električni automobil baziran na MEB platformi Volkswagen Grupe namijenjenoj za električna vozila. Bit će rival Kijinom modelu e-Niro i Peugeotu e-2008, objavila je Onasa.

Foto: PR  / Prvi Škodin električni SUV

Renderi potvrđuju da je Enyaq iV nadahnut konceptom Vision iV koji je predstavljen prošlog proljeća. Neki detalji koncepta poput tankih prednjih svjetala i kamera će biti izostavljeni u slučaju produkcijske verzije, ali ukupni opblik i dimenzije će ostati poznati.

Gornja ivica velike maske diktira oblik oštrih nabora na prednjem poklopcu, a taj ugao se nastavlja duboko na prednji branik i duž bokova automobila. Enyaq je usvojio nešto nešto obliju i praktičniju liniju krova, ali je poznato da je u planovima i coupe-SUV verzija. Stražnja svjetla su veoma slična onima koja posjeduje najnovija Octavia.

Drugi render otkriva izgled unutrašnjosti, a armaturna ploča je također nadahnuta Octavijom s tim da je unutrašnjost prilično vjerna Vision iV konceptu.

Video: ŠKODA ENYAQ iV: Designer explains highlights of the interior

Vidi se mali digitalni klaster, dvokraki upravljač preuzet od Octavije, armaturna ploča s velikim centralnim dijelom u koji je smješten 13-inčni infotaniment ekran traka s dugmadima u stilu klavira, a tu je i centralna konzola s veoma malom ručicom mjenjača. Iza instrument table je projektor za head-up ekran.

Iz Škode navode da je glavna razlika između unutrašnjosti Enyaqa i ostatka ponude zapravo u odabiru materijala jer se koriste više prirodni, reciklirani i održivi materijali za različite elemente. Među tim materijalima su reciklirana plastika od PET boca koja se koristi za presvlačenje sjediša.

Dizajner unutrašnjosti Norbert Weber je obećao nekoliko kombinacija unutrašnjosti zahvaljujući korištenju održivih materijala, a navedeno je i da će zapremina prtljažnika iznositi 585 litara.

Foto: PR  / Unutrašnjost

Također, unutrašnjost će biti prostrana i slična onoj koju ima Kodiaq.

Kupcima će biti ponuđen pogon na stražnje i na sva četiri kotača, kao i tri baterije te pet opcija snage.

Osnovni model će nositi oznaku iV 50 i imat će bateriju od 55 kWh, kao i motor od 146 KS postavljen na stražnjoj osovini. Domet ovog modela će iznositi 340 km.

Model iV 60 će napajati baterija od 62 kWh, a pokretat će ga električni motor od 177 KS također na stražnjoj osovini. Moći će preći 390 km.

Foto: PR  / Rođak Volkswagenovog modela ID.4

U vrhu ponude će biti model s baterijom od 82 kWh, dometom od 500 km i pogonom na sva četiri točka. Enyaq će podržavati najnoviju tehnologiju DC brzog punjenja (125 kW), a nakon 15-minutnog punjenja će moći preći 200 km. Električni SUV će biti dug 4.648, širok 1.877 i visok 1.618 mm, objavila je Onasa.

Kopirati
Drag cursor here to close