Nova ideja

Električne automobile uskoro bismo mogli puniti bežično?

Proizvođači automobila žele učiniti korištenje električnih automobila što jednostavnijim kako bi privukli što više kupaca.
AutoMoto / Flash | 28. 02. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna prepreka mnogima za kupovinu električnog automobila (osim cijene) jest i problem s punjenjem baterije. Naime, još uvijek nema dovoljno punionica po gradu, a malo je nezgodno povlačiti produžni kabel iz stana na, recimo, 10. katu do automobila parkiranog nekoliko stotina metara dalje.

No čini se kako proizvođači električnih automobila rade na rješavanju tog problema. Prema posljednjim informacijama, do kraja godine, na tržištu bi se trebali pojaviti bežični punjači za automobile koji bi funkcionirali na zajedničkom standardu.

Punjači bi funkcionirali poput bežičnih punjača za pametne telefone. Vozač bi automobil dovezao na parkirno mjesto na kojem je punjač i baterija bi se automatski počela puniti. Bez potrebe za kablovima i utičnicama.

Proizvođači automobila žele učiniti korištenje električnih automobila što jednostavnijim kako bi privukli što više kupaca, javlja Zimo.

BMW je već predstavio svoju inačicu bežičnog punjača za automobil koji kupci mogu jednostavno postaviti na pod svoje garaže i tako puniti svoj električni automobil čim ga ugase.

No iako će Society of Automotive Engineers uskoro predstaviti industrijski standard za bežične punjače za električne automobile, to ne znači i da će se oni ubrzo naći na parkiralištima diljem svijeta.

Sigurno je da na samom početku njihova instalacija neće biti jeftina, pa će biti potrebna šira inicijativa i dodatna potpora lokalnim zajednicama kako bi se odlučili na takav potez.

Ali kad se jednom pojave, najsretniji će biti upravo - vozači električnih vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close