Ekološki rekord

Danska ima više električnih nego običnih benzinskih crpki

AutoMoto / Flash | 28. 07. 2017. u 19:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska je ovih dana srušila rekord budući da je broj elektropunjača za električna vozila premašio broj običnih benzinskih crpki.

Prema izvješću Danskog energetskog udruženja, trenutno u toj skandinavskoj zemlji ima 2.030 elektropunjača za električna vozila, dok je običnih benzinskih crpki 2.028.

'Radi se o simboličnom rekordu, no ta brojka ukazuje kako se infrastruktura sve više popravlja', izjavila je u četvrtak Laerke Flader, čelnica Danske udruge za električna vozila.

Iako infrastruktura električnih vozila cvate, broj prodanih primjeraka električnih vozila u Danskoj sve više pada. Jedan od razloga leži u odluci tamošnje vlade da smanji subvencije za električna vozila. Prema podacima spomenute udruge, tijekom ove godine prodano je samo 182 vozila, od čega njih tek 17 privatnim korisnicima, što je ogroman pad u odnosu na 2015. godinu kada je u toj zemlji prodano čak 4.605 električnih vozila.

Istovremeno s danskim rekordom, Norveška je postala prva zemlja u svijetu u kojoj je broj električnih vozila nadmašio brojku tradicionalnih vozila na fosilna goriva. Norvežani, naime, voze čak 500.000 električnih i hibridnih vozila, od čega jedna petinu otpada na isključivo električna vozila.

Norveška vlada je, podsjetimo, ovih dana najavila kako će do 2025. godine s tamošnjih prometnica u potpunosti ukloniti sve nove automobile na fosilna goriva.

Švedska, pak, do 2025. godine planira prodati najmanje jedna milijun vozila na električnu energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close