Isporuke širom svijeta

BYD kupuje flotu teretnih brodova zbog velike potražnje za njihovim automobilima

Prvi teretni brod BYD može prevoziti do 7.000 automobila, a namijenjen je isključivo izvozu domaćih automobila preko mora.
AutoMoto / Flash | 07. 03. 2024. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BYD / BYD kupuje flotu teretnih brodova

Kina, trenutno najveći svjetski izvoznik automobila, suočava se s rastućom potražnjom, što potiče kompaniju BYD da proširi svoju flotu teretnih brodova za prijevoz vozila.

U siječnju je BYD započeo korištenje prvog teretnog broda, posebno dizajniranog za izvoz automobila. Planira dodati još sedam takvih brodova u iduće dvije godine kako bi unaprijedio globalnu prodaju i isporuku svojih vozila.

Prvi teretni brod BYD može prevoziti do 7.000 automobila i predstavlja prvi takav brod proizveden u kineskom brodogradilištu, namijenjen isključivo izvozu domaćih automobila preko mora.

Kompaniju CIMC Raffles zadužena je za izgradnju, dok se u gradu Guangzhou gradi još dva teretna broda, a za taj posao odgovorna je kompanija CSSC Offshore & Marine Engineering, čiji će kapacitet iznositi također 7.000 vozila po brodu.

Prošle godine, Kina je preuzela krunu najvećeg izvoznika automobila od Japana. BYD vjeruje da će korištenjem vlastitih brodova umjesto iznajmljivanja smanjiti troškove transporta.

Povećana potražnja za izvozom automobila potiče kineske proizvođače da hitno nabave nove brodove. Do studenoga prošle godine, kineske transportne kompanije posjedovale su samo 40 teretnih brodova za prijevoz vozila, s ukupnim kapacitetom od oko 110.000 vozila.

U usporedbi, japanske tvrtke imaju brodove koji mogu transportirati 1,6 milijuna vozila, dok je kapacitet Norveške čak 930.000 vozila.

Osim BYD-a, i kompanija SAIC planira nabaviti 14 teretnih brodova u iduće tri godine za svoju logističku tvrtku SAIC Anji Logistic, a neki od njih će imati kapacitet od 9.000 vozila. Do studenoga su kineski vlasnici naručili 37 brodova za prijevoz automobila, s ukupnim kapacitetom od 290.000 vozila.

Paralelno s tim, prisjetimo se sličnih događanja u Japanu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je izvoz automobila značajno porastao, potičući lokalne kompanije da proizvode veće brodove za prijevoz kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Kopirati
Drag cursor here to close