Zaposlit će oko 1.600 radnika

BMW počeo s gradnjom tvornice baterija za električne automobile

Na referendumu održanom prošle jeseni jasna većina građana podržala je gradnju tvornice u Straßkirchenu...
AutoMoto / Flash | 03. 04. 2024. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač automobila BMW počeo je graditi novu tvornicu baterija za električna vozila u Njemačkoj, potvrdio je u utorak glasnogovornik kompanije.

Tvornica u bavarskim gradovima Irlbachu i Straßkirchenu trebala bi proizvoditi do 600.000 visokonaponskih baterija godišnje i zaposliti oko 1.600 radnika.

Lokalna uprava izdala je građevinske dozvole prošli tjedan, unatoč prigovorima o gubitku vrijednog poljoprivrednog zemljišta. Na referendumu održanom prošle jeseni jasna većina građana podržala je gradnju tvornice u Straßkirchenu, napominje novinska agencija dpa.

BMW je birao između 20 mogućih lokacija, a prevagu je Irlbachu i Straßkirchenu donijela blizina pogona kompanije u Bavarskoj u kojima će se baterije ugrađivati u električna vozila, prenosi SEEbiz.

Podsjetimo, početkom godine BMW je objavio kako će njihova kultna matična tvornica BMW Group Plant u Münchenu od 2026. proizvoditi limuzinu Neue Klasse. Samo godinu dana kasnije, tvornica će proizvoditi samo potpuno električne modele, čineći tvornicu u Münchenu prvom lokacijom u postojećoj proizvodnoj mreži BMW Grupe koja je uspješno završila transformaciju na E-mobilnost od kraja 2027. godine.

'Tvornica u Münchenu izvrstan je primjer naše sposobnosti prilagodbe. Ovdje ulažemo 650 milijuna eura i od kraja 2027. proizvodit ćemo isključivo električna vozila u našoj matičnoj tvornici,' kaže Milan Nedeljković, član Uprave BMW AG, Proizvodnja. 'Samo prošle godine u proizvodnju je krenulo šest potpuno električnih modela. Istodobno smo također postavili proizvodni rekord, dokazujući da smo istovremeno sposobni isporučivati i oblikovati budućnost u našoj proizvodnoj mreži.'

 

Kopirati
Drag cursor here to close