I want to ride my bicycle...

Bicikl kao prijevozno sredstvo u BiH

Koliko je bicikl kao prijevоzno sredstvo zastupljen u BiH?
AutoMoto / Flash | 27. 06. 2021. u 11:26 Bljesak.info
Bicikl kao prijevozno sredstvo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hašim Kovačić iz Sarajeva svakodnevno na posao ide biciklom. Samo na duža putovanja ide autom. Kaže, ispušni linovi automobila izazivaju posljedice štetne po život, ljudsko zdravlje i kvalitetu zraka, vode i zemljišta.

''Ja koristim bicikl tijekom čitave godine, ljeti naravno više, zimi manje. Mislim da je to dobro, ja ga koristim za odlazak na posao i nazad, manje koristim auto i time mislim da spašavam okolinu koliko toliko,'' kazao je Kovačić.

Bicikl kao prijevozno sredstvo pogodan je za rješavanje jednog dijela problema zagađenosti u prometu, navode iz Centra za životnu sredinu.

''Međunarodna agencija za energetiku je svojim istraživanjima utvrdila da je oko 21 posto udjela štetnih plinova iz oblasti prometa u ukupnom zagađenju zraka, a čak 3 četvrtine od tih 21 posto jeste zapravo iz drumskog prometa koji u najvećoj mjeri čine putnički automobili'', naveo je iz Centra za životnu sredinu Dragan Kabić, za BHRT.

Udruženje Giro di Sarajevo radi na podizanju svijesti o značaju bicikla kao prijevoznog sredstva, te boljim uvjetima za sve bicikliste. Kažu da je primjetan porast broja biciklista u BiH.

''Mi smo u nekoj konstantnoj gužvi, ljudi su u konstantnoj žurbi, i čak i u tom kontekstu bicikl je prednost jer brže ćete biciklom doći u neko vrijeme špice s bilo kojeg mjesta na drugo u odnosu na motorno vozilo'',  kazao je iz ovog Udruženja Nisad Selimović.

U Sarajevu je raspoloživo oko 250 parking mjesta kategorije 2. Usporedbe radi, u Zagrebu je samo Javna uprava osigurala 1800 mjesta. Inženjer prometa Damir Margeta pojašnjava kako treba da izgleda adekvatan parking za bicikl.

Holandski premijer na posao ide biciklom. Isti prijevoz koristili su francuski predsjednik s danskim premijerom, za vrijeme službene posjete Kopenhagenu. Iako u Bosni i Hercegovini to nije ustaljena praksa, zajedničke institucije razmišljaju o proširenju kapaciteta parkinga za bicikla za dodatnih 10 do 12 mjesta

Kopirati
Drag cursor here to close