Električni automobil iz Srbije

'Strujadin' uskoro s proizvodne linije iz Kragujevca

Vučić je izjavio da tvornicu u Kragujevcu čeka tranzicijski period u kojem se treba pripremiti strojeve i nove proizvodne linije.
AutoMoto / Flash | 01. 05. 2022. u 10:15 Bljesak.info / Jutarnji.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2024. godine tvornica automobila u Kragujevcu proizvoditi će povoljne električne automobile za srednju klasu! Veliku vijest za Srbiju objavio je predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka i potpisivanja ugovora s predstavnicima kompanije Stellantis.

Kako navodi B92, Srbija će imati važnu ulogu u strateškom planu 'Dare Forward 2030', koji se bazira na elektrifikaciji svih 14 brendova koji posluju u portfelju Stellantisa, uključujući i talijanski Fiat.

U tom cilju, platforma namijenjena za električna vozila bit će instalirana u tvornici u Kragujevcu (država ima 33 posto udjela u tvornici), odakle će od sredine 2024. godine stizati električni automobili.

Još nije poznato o kojem se modelu konkretno radi, no najvjerojatnije će to biti Fiat Panda na struju, koja se bazira na konceptu Fiat Centoventi iz 2019. godine.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Vučić se zahvalio prvom čovjeku Stellantisa Carlosu Tavaresu: 'Sretan sam što smo u nemirnim vremenima održali važan sastanak i napravili dogovor. Ovo je vrlo važan dan za Srbiju. Danas počinje nova era i u našem ponašanju, moramo pripremiti Srbiju za električne i hibridne automobile'.

Vučić je izjavio da tvornicu u Kragujevcu čeka tranzicijski period u kojem se treba pripremiti strojeve i nove proizvodne linije.

'Ovo je investicija od ukupno 190 milijuna eura, a Srbija će dati 48 milijuna. Za nas je to značajno i zbog Kragujevca, Šumadije, ali i cijele Srbije. Više nije samo pitanje koliko ćemo ljudi zaposliti, već i kakvu ćemo novu vrijednost proizvesti i kako će to utjecati na naš BDP.

Stelantis će do 2030. godine imati između 80 i 100 novih modela. Potpuno je jasno kakva se revolucija sprema na automobilskom tržištu", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close