Toyota Corolla Cross

Predstavljena SUV izvedba najprodavanijeg automobila na svijetu

Automobi u domaće salone stiže u jesen 2022. godine
AutoMoto / Flash | 03. 12. 2021. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Tajlanda, Japana i SAD, danas je predstavljena Toyota Corolla Cross i za europsko tržište. Novi Crossover ulazi u najzastupljeniji europski SUV segment, a izrastao iz kompaktne Corolle popunjava gamu modela "na visokim nogama" japanskog proizvođača, te se smješta između modela CH-R i RAV4 modela pri čemu je pogon očekivano - hibridni.

Corolla Cross je dugačka 4460 mm, široka 1825 mm, visoka 1620 mm, uz osovinski razmak od 2640 mm te nudi udobnost, praktičnost i svestranost koji su ključni za aktivne obitelji s malom djecom, koji su ciljna skupina.

U ovoj novoj verziji hibridni pogon ima snažnije i lakše litij-ionske baterije (- 40 posto mase), a elektromotor je za Europu je spojen s 2,0-litrenim četverocilindarskim benzincem. Sustav ima snagu od 197 KS i jamči ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,1 sekundu.

Foto: PR / Predstavljena potpuno nova Toyota Corolla Cross, SUV izvedba najprodavanijeg automobila na svijetu

Uz doplatu, dostupna je i varijanta s pogonom na sve kotače AWD-i uz dodatni elektromotor od 30,6 kW na stražnjoj osovini. U Toyoti kažu da je cijeli sustav optimiziran i te da je provedena nova kalibracija između motora i pritiska na papučicu gasa.

Za razliku od verzija za druga tržišta, europska Corolla Cross uvijek ima 12,3 inčnu digitalnu ploču s instrumentima dok se središnji zaslon može dobiti i u dijagonali 10,5 inča uz hardver s bržim procesorom.

Foto: PR / Predstavljena potpuno nova Toyota Corolla Cross, SUV izvedba najprodavanijeg automobila na svijetu

Toyota Smart Connect paket osigurava pristup "oblaku" s informacijama o aktualnim prometnim informacijama, glasovnom asistentu i online ažuriranjima, dok umrežene usluge aplikacije MyToyota ocjenjuju stil vožnje, lokaciju vozila, Uključuje aktivaciju klima uređaja i daljinsko pokretanje.

Sustavi pomoći u vožnji uključuju adaptivni tempomat, upozorenje na mrtvi kut, upozorenjem na sudar s automatskim kočenjem s prepoznavanje pješaka i biciklista, automatskim dugim svjetlima, parkirnim senzorima sprijeda i straga kao i upozorenjem na poprečni promet i promjenu trake.

Foto: PR / Predstavljena potpuno nova Toyota Corolla Cross, SUV izvedba najprodavanijeg automobila na svijetu

Osim toga, za razliku od ostalih tržišta, parkirna kočnica u europskoj verziji je električna. Automobi u domaće salone stiže u jesen 2022. godine, no još nema riječi o cijenama, ali je za očekivati kako će Cross verzija biti oko 7.500 KM skuplja od standardnog Corolla modela.

Kopirati
Drag cursor here to close