Prvostupanjski osuđen

Tužiteljstvo zatražilo povećanje kazne Keseroviću, obrana smanjenje

Državni tužitelj Dubravko Čampara je u svojem iznošenju žalbe kazao kako Tužiteljstvo smatra da je prvostupanjski sud izrekao blagu sankciju za Jasmina Keserovića.
Vijesti / Terorizam | 09. 06. 2021. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Apelacijskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužiteljstvo zatražilo je strožu kaznu za Jasmina Keserovića, prvostupanjsko osuđenog na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji.

Obrana je tražila njegovo oslobađanje ili ponovno održavanje postupka za točku optužnice koja se odnosi na javno poticanje na terorističke aktivnosti.

Državni tužitelj Dubravko Čampara je u svojem iznošenju žalbe kazao kako Tužiteljstvo smatra da je prvostupanjski sud izrekao blagu sankciju za krivično djelo "organiziranje terorističke grupe", uspoređujući ovaj slučaj s ranijom praksom Suda, prenosi Detektor.ba

"Sud BiH je utvrdio sankcije koje su veće za ljude koji su bili kraće u Siriji od optuženog. Okolnosti koje je Sud navodio u presudi nisu izvagane kako bi trebalo da budu kad je u pitanju sankcija", rekao je Čampara, dodavši kako je ustrajavanje optuženog da ostane do kraja u organizaciji takozvane Islamske države (ISIL) otežavajuća okolnost.

Poticao na terorizam?

Za drugu točku optužnice – "javno poticanje na terorizam" – tužitelj je kazao kako su svi Keserovića mogli vidjeti na TV-u ili Internet portalima kako poziva bh. građane da se pridruže ISIL-u ili da ubijaju nevjernike u BiH na razne načine.

"Podsjetit ću vas na jednu sankciju od sedam godina za ovo krivično djelo, to je u slučaju Bilala Bosnića", naveo je tužitelj, napomenuvši kako je činjenični opis u oba predmeta identičan.

Senad Dupovac, branitelj optuženog, koji u žalbi traži da se Keserović oslobodi optužbe za točku “javno poticanje na terorističke aktivnosti”, naveo je kako ni u jednom svjedočenju nije rečeno da je njegov branitelj viđen u borbama.

"Imamo svjedočenje zaštićenog svjedoka N-2, znamo ga svi, on je ‘profesionalni svjedok’. Za svakoga je rekao da ga je vidio i uvijek mu je Sud vjerovao. On sad ovdje kaže da nije ratovao", kazao je Dupovac, dodavši kako je optuženi bio zadužen za ženski kamp te je znao arapski jezik.

Dupovac je naveo kako je vještačenje videosnimke uradio vještak bez iskustva, kome je ovo bilo prvo vještačenje.

"Kad sam ga pitao s kojim softverima i aparatima je radio, on je rekao da radi manualno", kazao je branitelj i dodao kako vještak nema iskustva te da je zbog pojavljivanja tri jezika i različitih mjesta u videu jasno da je snimka obrađivana.

Videosnimak ključni dokaz

Osvrćući se na videosnimak, Dupovac je rekao kako je ključni dokaz u predmetu koji se vodio protiv Gavrila Stevića, koji je pravosnažno oslobođen za ratovanje u Ukrajini, bio videosnimak za čije vještačenje se u presudi navodi da je prihvaćeno kao "stručna analiza vještaka koji ima stručna teoretska znanja", a što u ovom predmetu nije moglo biti napisano "jer vještak ta znanja nije imao".

U dodatnom obraćanju tužitelj Čampara kazao je kako je bit snimke motiv.

"Kad pogledate videosnimku, jasno je zbog čega i s kojim ciljem je napravljen", rekao je tužitelj.

Keserović je u veljači ove godine proglašen krivim da je u siječnju 2013. otputovao u Siriju, gdje se borio na strani ISIL-a i sudjelovao u terorističkim aktivnostima pod imenom Abu Muhamed Al Bosni, te osuđen jedinstvenom kaznom od šest godina zatvora.

Za prvu točku – "organiziranje terorističke grupe" – osuđen je na tri, a za "javno poticanje na terorističke aktivnosti", zbog poziva na ubojstva u videosnimci objavljenom 2016., na pet godina zatvora.

Odluka po žalbama Tužiteljstva i Obrane bit će donesena u zakonski predviđenom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close