Izvještaj o borbi protiv terorizma

State Department objavio niz kritika za bh. institucije

" Radna grupa pod vodstvom Tužiteljstva BiH sastala se dva puta u 2020. godini, ali suradnja u provođenju zakona na više strateškom nivou i dalje pati od međuljudskih, institucionalnih i političkih sukoba", stoji u Izvještaju.
Vijesti / Terorizam | 16. 12. 2021. u 21:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

State Department objavio je novi izvještaj o terorizmu i borbi protiv terorizma. Dio ovog izvještaja se odnosi na BiH.

U nastavku pročitajte što piše:

"BiH još nije počela s izradom nove Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma usprkos tome što aktualna strategija ističe krajem 2020. godine. Osim toga, Parlament je odbacio nacrt amandmana koji je predložen 2018. radi daljeg usklađivanja zakona BiH s direktivama EU o suzbijanju terorizma zbog do političkih sporova oko navodnog prijenosa nadležnosti s entitetskog na državni nivo.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavlja biti vodeća jedinica za provođenje zakona; međutim, njena efikasnost je ograničena slabom suradnjom s Državnim tužiteljstvom i, povremeno, lošim istražnim praksama. Nadalje, BiH nema propise i smjernice koje uređuju suradnju između tužilaca, organa za provođenje zakona i obavještajne zajednice u istragama nacionalne sigurnosti. SIPA privodi kraju internu reorganizaciju koja će uključivati nadogradnju jedinice za borbu protiv terorizma u direkciji. Ove promjene, međutim, i dalje zahtijevaju višestruka odobrenja međuagencijskih institucija u BiH.

Tužiteljstvo BiH i SIPA nastavljaju pohađati obuku koju financiraju Ministarstvo vanjskih poslova SAD i Komanda za specijalne operacije Ministarstva obrane za Europu. Radna grupa pod vodstvom Tužiteljstva BiH sastala se dva puta u 2020. godini, ali suradnja u provođenju zakona na više strateškom nivou i dalje pati od međuljudskih, institucionalnih i političkih sukoba, kao i od prepreka složene strukture vlasti u BiH, prenosi Avaz.

Nedostaje politička volja za implementaciju inicijativa koje financiraju SAD, usprkos želji organa za provođenje zakona u BiH da imaju ove alate. Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda pozvao se na odredbe vitalnog entitetskog interesa kako bi blokirao završetak memoranduma o sporazumu koji bi pomogao BiH u implementaciji ključnih poboljšanja kontrole granica u skladu s međunarodnim standardima u vezi s informacijama o putnicima u avio-prometu, zbog spora oko nadležnosti. Međutim, postignut je određeni napredak u inicijativama za sigurnost granica, posebno u vezi s kontinuiranim, proaktivnim naporima Službe za poslove sa strancima da pregleda i podijeli informacije s međunarodnim partnerima o velikom broju migranata koji ulaze u BiH.

BiH je nastavila sa svojim naporima da prekine terorističke aktivnosti 2020. godine kroz procesuiranje povratnika sa stranih ratišta. Tužilaštvo BiH je 2020. godine podigao optužnicu protiv sedam navodnih povratnika, koji su svi vraćeni u BiH 2019. godine. Dvojica su osuđena na po tri i po godine zatvora, dok je postupak protiv preostalih pet okrivljenih u tijeku.

Odvojeno, Sud BiH je 2020. godine osudio jednog povratnika, također vraćenog iz Sirije 2019. godine, na četiri godine zatvora. BiH je, u suradnji s turskim vlastima, vratila osumnjičenog povratnika iz Turske. Slučaj je još u fazi istrage.

Tužiteljstvo BiH je također optužio državljanku BiH zbog objavljivanja rasističkih, anti-LGBTI i antisemitskih sadržaja i poticanja napada na zgrade u Njujorku na društvenim mrežama. Ovo je prva optužnica za terorizam protiv osumnjičenog koji nije povezan s ISIS-om.

Program za razvoj, pomoć i obuku američkih tužiteljstva u inozemstvu pruža mentorstvo i smjernice na osnovu predmeta partnerima iz BiH u ovim istragama i krivičnom gonjenju. Stalni su izazovi u procesuiranju boraca koji se vraćaju iz regije Donbas u Ukrajini, aktivnosti koju vlada BiH smatra terorizmom. Sud BiH je 2020. godine oslobodio jedinog državljanina BiH koji je do sada procesuiran zbog borbi u Donbasu.

Borba protiv financiranja terorizma: BiH je članica MONEYVAL-a. Njeno Odjeljenje za financijsku obavještajnu djelatnost, članica je Egmont grupe. BiH je također član Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a. BiH je 2020. godine skinuta s popisa EU visokorizičnih trećih zemalja. Nije bilo odredbi za zamrzavanje imovine na osnovu Rezolucija SB UN 2020, niti je bilo krivičnog gonjenja za financiranje terorizma.

Borba protiv nasilnog ekstremizma:

Nasilna ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH. U 2020. godini glavne vjerske zajednice u BiH (katoličke, islamske, židovske i pravoslavne) nastavile su zajednički raditi kroz Međureligijsko vijeće na promicanju tolerancije i suprotstavljanju djelima netrpeljivosti ili nasilja usmjerenim prema bilo kojoj od ovih zajednica.

Međureligijsko vijeće je također povećalo svoju koordinaciju i aktivnosti sa svojih 15 regionalnih ogranaka, s naglaskom na angažman sa ženama i djecom. Pojedine vjerski vođe i grupe civilnog društva širom zemlje također su povećale napore da identificiraju "ekstremističke utjecaje" i izvore otpornosti u svojim zajednicama, uz podršku niza međunarodnih donatora. 2020. godine, USAID-ov Ured za tranzicijske inicijative završio je svoju treću godinu programiranja za prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma. Ovo uključuje male grantove za jačanje pozitivnih alternativa nasilnim ekstremističkim utjecajima, uključujući razvoj nacionalne mreže omladinskih centara za mobilizaciju mladih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close