Vildan Ključo

Mostarac odbio ustati u sudnici iz vjerskih razloga

Vildan Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije.
Vijesti / Terorizam | 12. 01. 2024. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zatražilo produženje pritvora za Vildana Ključu, protiv kojeg je Državni sud potvrdio optužnicu za organiziranje terorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku, objavio je BIRN.

Znao za postupak

Optuženi Ključo nije htio ustati na početku ročišta, na kojem se raspravljalo o produženju pritvora, kada je sutkinja Vesna Jesenković pročitala njegovo ime, navodeći kako svoje razloge neće obrazlagati.

Njegov odvjetnik Senad Bilić je kazao kako se ne radi o nepoštivanju Suda, već da je riječ o vjerskim razlozima. Sutkinja Jesenković je potom udaljila Ključu iz sudnice zbog nepoštivanja Suda.

Tužitelj Dubravko Čampara je rekao kako je produženje pritvora jedini način da se osigura prisustvo optuženog na suđenju, budući da ne poštuje institucije i zakone BiH. Objasnio je kako se Ključo 2012. godine priključio terorističkim grupama, da je znao da se protiv njega vodi krivični postupak BiH i da nije iskazao namjeru da se vrati sve dok ISIL nije poražen.

“Stupanj radikalizacije kod njega je veći u odnosu na druge ljude. Ako se ova osoba nađe na slobodi, neće poštivati mjere zabrane, neće se odazvati na pozive Suda i može ponovo napustiti državu. Da bi se okončao postupak protiv njega, nužno je da bude u pritvoru”, obrazložio je Čampara.

Najduže na ratištu

Ključo je optužen da je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolirao ISIL, koji je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom.

U vojnim jedinicama sudjelovao je sve do 2023., odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH, čime je proveo više od desetljeća na ratištima Sirije i Iraka te je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na tom području.

Odvjetnik Bilić je kazao kako je optužnicu dobio tek jučer. Naveo je kako se Ključo javio u veleposlanstvo naše zemlje u Turskoj, gdje je dobio putnu ispravu, nakon čega je avionom došao u Sarajevo, gdje je i uhićen. Dodao je kako njegov branjenik nije sam prešao granicu između Sirije i Turske, nego uz pomoć drugih osoba, te da to znanje nije iskoristio da bi preko Bugarske došao do BiH i skrivao se.

“On je bio nedostupan, nije bio u bijegu. Zašto tužitelj nije poslao kurira u Siriju da mu uruči poziv. Nema razloga da mu se produžuje pritvor. Boravak u kućnom pritvoru uz određene mjere zabrane mislim da bi bio dovoljan”, rekao je Bilić i naveo kako Ključo ne posjeduje imovinu, ta da ovdje ima roditelje.

Tužiteljstvo se usprotivilo ovome prijedlogu, a kako prenosi BIRN, Sud će odluku donijeti u zakonskom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close