Sporni runolist

Znak koji se koristi i u BiH Putin proglasio nacističkim

U govoru je iznio niz tvrdnji o ratu u Ukrajini i bio vrlo kritičan prema zapadnim zemljama.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2023. u 09:58 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vladimir Putin obratio se ruskoj javnosti u nacionalnom obraćanju koje je trajalo gotovo dva sata.

U govoru je iznio niz tvrdnji o ratu u Ukrajini i bio vrlo kritičan prema zapadnim zemljama.

Neutemeljene tvrdnje

Putin je više, kako piše BBC, puta iznosio neutemeljene tvrdnje o "neonacističkom režimu" u Ukrajini kao opravdanje za rusku invaziju na tu zemlju.

Na posljednjim parlamentarnim izborima u Ukrajini 2019. potpora kandidatima krajnje desnice bila je 2%, daleko niža nego u mnogim drugim europskim zemljama.

Također treba napomenuti da je predsjednik Volodimir Zelenski Židov i da su članovi njegove obitelji umrli u holokaustu.

Ali u Ukrajini su postojale krajnje desničarske skupine - najistaknutija je pukovnija Azov - čiji su elementi izrazili podršku nacističkoj ideologiji.

Formirana je da se odupre separatistima koje podupire Rusija, a koji su zauzeli područja istočne Ukrajine 2014., a potom je apsorbirana kao jedinica unutar ukrajinske vojske.

Usporedio ukrajinsku vojsku i nacističku diviziju

Putin je napravio usporedbu između postrojbe ukrajinske vojske i nacističke 1. brdske divizije – koja je na svojim oznakama imala cvijet runolist i koja je počinila ratne zločine u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Zelenski je 14. veljače 10. zasebnoj brdsko-jurišnoj brigadi dao počasni naziv: Runolist.

Sljedeći dan, rusko Ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je to kao "dokaz" o nacistima u Ukrajini u tvitu.

Znak runolist

Ali cvijet runolist - koji raste u alpskim regijama - koristile su kao simbol druge europske gorske vojne jedinice, uključujući Hrvatsku gorsku službu spašavanja, kao i većinu bh. GSS stanica, generale švicarske vojske i 21. streljačku brigadu Poljske.

Čak je i Rusija imala posebnu jedinicu koja se zvala Edelweiss. 17. odred posebne namjene Rosgvardije dobio je ovaj naziv 2011. Ime je promijenjeno u Avanguard 2016.

Inače, runolist je službeni cvijet u Švicarskoj, u Bugarskoj je znak za turističku zajednicu. A nalazi se i na europskom centu. U Austo-Ugarskoj vojsci ustanovljenoj 1907. godine runolist odnosno njem. Edelweiss je bio simbol planinskih postrojbi. Kasnije je korišten i u Drugom svjetskom ratu. Danas se kao znakovlje koristi u njemačkim, austrijskim i poljskim planinskim jedinicama.

Kopirati
Drag cursor here to close