Nije uspjelo

Rusi testirali moćan projektil dok je Biden bio u Ukrajini

Rusija je unaprijed obavijestila SAD o lansiranju kroz linije dekonflikcije, rekao je jedan dužnosnik.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2023. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je izvela testiranje interkontinentalne balističke rakete dok je američki predsjednik Joe Biden bio u Ukrajini, piše CNN pozivajući se na dva američka dužnosnika. Navode da testiranje nije bilo uspješno, prenosi Index.hr.

Rusija je unaprijed obavijestila SAD o lansiranju kroz linije dekonflikcije, rekao je jedan dužnosnik. Drugi je dodao da test ne predstavlja rizik za SAD i da SAD ne gleda na test kao na anomaliju ili eskalaciju.

"Čini se da testiranje teške rakete SARMAT, ili kako je na Zapadu zovu Sotona II, i sposobnosti isporučiti više nuklearnih bojnih glava nije uspjelo", dodali su dužnosnici. Uspješno je testirana ranije, a da je i ovaj put, Amerikanci vjeruju da bi se ruski predsjednik Vladimir Putin time pohvalio u svom govoru o stanju nacije održanom jučer.

SAD je obavijestio Rusiju o Bidenovom dolasku u Ukrajinu

Umjesto toga, Putin nije spomenuo lansiranje u svom govoru od sat i 45 minuta. Međutim, službeno je izjavio da će Rusija suspendirati sudjelovanje u Novom START ugovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja s SAD-om ugrožavajući tako posljednji preostali pakt koji regulira dva najveća svjetska nuklearna arsenala.

CNN je prvobitno izvijestio da se navodni test interkontinentalne balističke rakete dogodio dok je Biden bio u Ukrajini. Nakon što je ova priča prvi put objavljena, jedan od dužnosnika rekao je da se test dogodio neposredno prije nego što je Biden stigao u Ukrajinu. Drugi izvor rekao je CNN-u da je test bio u ponedjeljak, ali nije naveo konkretnije vrijeme.

Vrijeme testiranja sugerira da su SAD i Rusija ranije ovog tjedna komunicirali kroz nekoliko različitih kanala u svrhu dekonflikcije, američki dužnosnici također su obavijestili Ruse u nedjelju navečer, nekoliko sati prije Bidenova posjeta Kijevu, da će predsjednik putovati u glavni grad Ukrajine, rekao je u ponedjeljak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Putin se ranije hvalio ovim testiranjima

Putin je ranije govorio o uspješnim testovima interkontinentalnih balističkih raketa, a posljednji put to je učinio u travnju, samo nekoliko mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Ruski predsjednik kazao je prošle godine da će ovaj projektil "natjerati na razmišljanje sve koji pokušavaju ugroziti Rusiju".

Zapadni stručnjaci kazali su tada da se radi o bezopasnom "zveckanju nuklearnom sabljom" koje ne predstavlja nikakvu pravu prijetnju NATO-u te njime Putin želi prikriti svoje vojne neuspjehe u Ukrajini, piše CNN.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je lani u travnju da je testiralo interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat iz Pljesecka na sjeverozapadu zemlje te da je on pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

SAD je kazao da ih je Rusija neposredno prije testiranja, tada u travnju, obavijestila o tome, a glasnogovornik Pentagona John Kirby istaknuo je da se "radilo o rutinskom testiranju koje nije predstavljalo prijetnju SAD-u ili njenim saveznicima".

"Sotonin sin"

Vojni analitičari smatraju da se ne radi o neposrednoj prijetnji Zapadu, već o razvoju programa ICBM-a. Sarmat bi trebao zamijeniti ICBM Voevoda iz sovjetske ere, koji je u NATO-ovim krugovima poznat kao SS-18 Satan.

Hans Kristensen, direktor programa Nuclear Information Project u sklopu Saveza američkih znanstvenika, rekao je da je razvoj Sarmata na tekuće gorivo zapravo "ušminkani" originalni projektil Satan. "Ima slične sposobnosti kao i SS-18, ali je vjerojatno bilo nekih poboljšanja ispod haube", rekao je Kristensen.

Poput SS-18, Sarmat bi mogao nositi 10, a možda i više nuklearnih bojevih glava s dometom do 18.000 kilometara, što znači da bi mogao ciljati kontinentalni dio SAD-a.

Kristensen je rekao da je Rusija u posljednjih godinu dana nadograđivala postrojenje za lansiranje Sarmata i da je program nekoliko puta kasnio, odnosno da je projektil trebao biti lansiran još prošle godine.

Kada bude operativan, Sarmat, kao i svi projektili koji se lansiraju s raketnog silosa, vjerojatno će biti u većem stanju pripravnosti od ICBM-a baziranih na mobilnim platformama, navodi Kristensen. To je zato što su silosi stacionarni i stoga podložniji napadima neprijateljskih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close