Simbol otpora

Zima u Ukrajini: Nastavljene žestoke borbe za aerodrom u Donjecku

Vijesti / Svijet | 17. 01. 2015. u 14:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom subote intenzivirane su borbe u ukrajinskom gradu Donjecku dok separatisti nastavljaju s pokušajima da razbiju obranu kompleksa od vladinih snaga, a ukrajinska vojska je priopćila da su trojica vojnika ubijena.

Dok su pokušaji na ponovnom pokretanju mirovnih pregovora propali, proruski pobunjenici intenzivirali su granatiranje kako bi slomili otpor vladinih snaga ukopanih na aerodromu, ionako iscrpljenih višemjesečnim ratom.

Iako je njegova pista puna kratera i odavno je prestao da funkcionira, aerodrom ima simboličnu važnost za obje strane i postao je glavno žarište borbi dok su nade u nove mirovne pregovore sve slabije.

Planirani sastanak predstavnika Ukrajine, Rusije i Organizacije za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE) nije se održao u bjeloruskoj prijestonici Minsku u petak.

Sastanak takozvane "kontakt skupine" smatra se vitalnim za pridobivanje zaraćenih strana da da poštuju prekid vatre.

''U proteklih 24 sata tri ukrajinska vojnika su ubijena i 18 je ranjeno. Sinoć smo uspješno evakuirali ranjenike s aerodroma'' izjavio je glasnogovornik ukrajinske vojske Andrej Lisenko.

Separatisti su koncentrirali vatru u subotu na novi terminal i meteorološku stanicu na aerodromu.

''Naše snage su uzvratile na vatru terorista. Borbe su žestoke. Pucnjava se neprekidno odvija. Situacija je pod kontrolom, ali protivnik ne odustaje od napada kako bi zauzeo taj strateški cilj'' kazao je Lisenko.

Novi sukobi predstavljaju još jedan udarac mirovnom protokolu u 12 točaka dogovorenom u Minsku koji poziva na primirje u devetomjesečnom sukobu u kojem je više od 4.800 ljudi ubijeno, sudeći po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Lisenko je optužio Rusiju da je zadržala prijeteće vojno prisustvo u blizini granice s Ukrajinom, koje kako navodi, uključuje sve vrste moćnog naoružanja među kojima su lanseri raketa Smerč i Uragan.

Kopirati
Drag cursor here to close