Okršaj na Bledu

Žestoka rasprava Kurtija i Brnabić: Bili bi normalniji odnosi da su nam susjedi Česi, a ne Srbi

Kurti je nakon ove izjave rekao da je Kosovo uvelo sankcije Rusiji, dok Srbija o njima i ne razmišlja i nisu se distancirali ni od Miloševića ni od Putina.
Vijesti / Svijet | 28. 08. 2023. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Kosova Albin Kurti ušli su u žestoku raspravu nakon što je Brnabić kazala kako je Kosovo dio Srbije.

"Prije svega moram reći da je to moja država, to nisu dvije države, Kosovo, tzv. Republika Kosovo, nije međunarodno priznata država, nije dio UN-a. Sumnjam da će postati dio EU, barem ne dok je ne priznaju zemlje EU", rekla je Brnabić, a prenosi Klix.ba.

Kurti: Nisu se dostancirali ni od Miloševića ni od Putina

Kurti je nakon ove izjave rekao da je Kosovo uvelo sankcije Rusiji, dok Srbija o njima i ne razmišlja i nisu se distancirali ni od Miloševića ni od Putina.

"Nisu se distancirali ni od Miloševića ni od Putina. Dakle, nije nam lako. Želim normalizirati odnose i to bih napravio odmah da mi je, primjerice, Češka susjed", kazao je Kurti.

Kurti je rekao da je podrška na Kosovu za EU 94 posto, a u Srbiji 35 posto.

"Podrška na Kosovu za EU je 95%, u Srbiji 35%. Uveli smo sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija ni ne pomišlja na tako nešto", rekao je Kurti.

"Bili bi normalni odnosi da su nam susjedi Česi"

Prilikom ove Kurtijeve izjave prisutni su pljeskali, jer je rekao da "nama nije lako. Želim normalizaciju odnosa i to bi se odmah dogodilo da su mi susjedi Česi, a ne Srbi".

"Normalizacija je teška, može se dogoditi, provedimo temeljni dogovor koji smo dogovorili u Bruxellesu. Normalizacija u psihologiji znači odsustvo konfuzije između stvarnosti i fantazije, ja tu ne mogu pridonijeti", dodao je Kurti.

Tijekom govora, Kurti je rekao da radi s pet država koje ne priznaju EU.

"S tim zemljama radimo bilateralno i diplomatski, atmosfera s tim zemljama je bolja nego prije, te zemlje bi se trebale pridružiti velikoj većini zemalja koje nas priznaju", rekao je Kurti.

Šef izvršne vlasti je rekao da su "de facto" i "de jure" priznanje na Balkanu odvojeni, pa se to pitanje mora zaključiti i riješiti.

Kopirati
Drag cursor here to close