#March4Justice

Žene prosvjeduju protiv seksualnog nasilja i neravnopravnosti

Mnoštvo žena odjevenih uglavnom u crno okupilo se ispred zgrade parlamenta držeći plakate sa sloganima među kojima su "Ne slušate", "Koliko žrtava znate" i "Ja joj vjerujem".
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2021. u 10:21 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci tisuća žena prosvjedovale su diljem Australije protiv seksualnog nasilja i neravnopravnosti spolova u ponedjeljak, dok je ogorčenje raslo zbog optužbi za silovanje koje su potresle konzervativnu vladu. Okupljanje #March4Justice održano je u više od 40 australskih gradova, uz veliki prosvjed u Canberri, nakon optužbi za silovanje u nacionalnom parlamentu.

Mnoštvo žena odjevenih uglavnom u crno okupilo se ispred zgrade parlamenta držeći plakate sa sloganima među kojima su "Ne slušate", "Koliko žrtava znate" i "Ja joj vjerujem".

Prosvjednica Kathryn Jamieson, koja je doputovala iz Melbournea, izrazila je veliki bijes.

"Željela sam biti u centru događanja, dosta mi je svega", rekla je za AFP i dodala da "trebamo hitne promjene" jer joj je "muka od žena kojima se ne vjeruje".

Bijes javnosti prema vladi

Bivša vladina službenica Brittany Higgins prošlog je mjeseca izjavila da ju je silovao kolega u ministrovom uredu 2019. godine.

Početkom ovog mjeseca, glavni državni odvjetnik Christian Porter negirao je optužbe da je silovao 16-godišnjakinju 1988. godine dok su oboje bili učenici.

Sve je veći pritisak na premijera Scotta Morrisona, za kojeg kritičari kažu da se izgubio u vladinim odgovorima na skandale.

Najnoviji gaf uslijedio je u ponedjeljak kada je Parlamentu rekao da "ne tako daleko takvi prosvjedi, čak i sada, nailaze se na metke, ali ne u ovoj zemlji" što je izazvalo bijesne reakcije oporbenih političara i zaprepaštene reakcije na internetu.

"Premijer smatra da bi žene trebale biti zahvalne što se na njih kad su se okupile u obranu vlastite sigurnosti, nije pucalo", napisala je na Twitteru senatorica Zelenih Sarah Hanson-Young.

Bijes javnosti prema Morrisonovoj vladi ogledao se u novom istraživanju javnog mnijenja u ponedjeljak, koje je pokazalo da je podrška birača pala na razinu neviđenu još od 2019. godine kada je ljetovao na Havajima dok su u Australiji bjesnili masovni požari.

Vlada je naložila neovisnu istragu o uvjetima rada u parlamentu i uspostavila nove službe za podršku osoblju, ali aktivisti traže sustavne promjene, ne samo u politici već i u australskom društvu.

Higgins je okupljenima u Canberri izjavila da je njezin slučaj "bolan podsjetnik ženama da se to može dogoditi u parlamentu, ali i bilo gdje drugdje".

"Sustav ne funkcionira, stakleni strop još uvijek postoji", rekla je Higgins i dodala da se prosvjed događa jer je "neshvatljivo da i dalje moramo biti dio te iste ustajale, zamorne borbe".

"Zlo, uz šutnju, cvjeta"

Nijedan ministar nije prisustvovao skupovima u ponedjeljak, a organizatori su odbili Morrisonovu ponudu da s njima razgovara nasamo, rekavši da bi sastanak iza zatvorenih vrata bio "nepoštovanje" prema žrtvama.

"Ako je premijeru doista stalo do žena i do našeg glasa, mogao bi otvoriti vrata, proći preko dvorišta i doći nas poslušati", rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Janine Hendry za ABC.

Procjenjuje se da se 10.000 pridružilo prosvjedima u Melbourneu, a još tisuće u ostalim većim gradovima, uključujući Canberru, Sydney i Brisbane. Nekoliko tisuća ljudi okupilo se i u Porterovom rodnom gradu Perthu u nedjelju.

"Zlo, uz šutnju, cvjeta", rekla je žrtva seksualnog zlostavljanja i Australka godine Grace Tame okupljenima u Hobartu, glavnom gradu Tasmanije.

Pokret #March4Justice zahtijeva niz mjera uključujući neovisne istrage svih slučajeva rodno uvjetovanog nasilja, više novaca za prevenciju i provedbu preporuka iz nacionalne istrage o seksualnom uznemiravanju na radu iz 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close