Konjic

Radionica: Suzbijanje seksualnog uznemiravanja u policiji

Kroz ovaj vid edukacije, policijske službenice se osnažuju da prepoznaju sve vidove diskriminacije i istu prijave nadležnim.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2021. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Konjicu uspješno okončana dvodnevna radionica na temu ''Podizanje svijesti o rodno zasnovanoj diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu'' kojoj je prisustvovalo oko 30 policijskih službenica iz cijele Bosne i Hercegovine.

Radi se o trećoj radionici ovog tipa, koja se realizira u okviru projekta ''Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH'', koji provodi Udruženje ''Mreža policijskih službenica'' uz potporu Veleposlanstva SAD.

Cilj radionice je podizanje svijesti o diskriminaciji na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju u policiji, te postojećim mehanizmima zaštite, imajući u vidu činjenicu da je provedeno istraživanje pokazalo da u policijskim strukturama u BiH postoji visoka tamna brojka ovih slučajeva i službenice se teško odlučuju da prijave diskriminaciju. Uzrok takve diskriminacije su najčešće rodne predrasude i stereotipi, što je posebno izraženo u policijskim strukturama gdje su još uvijek dominantno zastupljeni muškarci.

Kroz ovaj vid edukacije, policijske službenice se osnažuju da prepoznaju sve vidove diskriminacije i istu prijave nadležnim.

Imajući u vidu činjenicu da policija treba da bude primjer drugim institucijama u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja kako prilikom preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, tako i unutar svojih redova, apsolutno je neprihvatljivo da se takvi slučajevi u policiji ne prijavljuju i procesuiraju.

U narednoj fazi ovog projekta, bit će realizirane edukacije za nadležne predstavnike/ce Odjela za unutarnju kontrolu unutar policije s ciljem specijalizacije za istraživanje slučajeva diskriminacije i sačinjene smjernice za postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close