U mraku i u hladnoći

Zelenski traži od UN-a da kazni Rusiju

Rusija je raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da zatvore nuklearke i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.
Vijesti / Svijet | 24. 11. 2022. u 07:18 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu večer Vijeće sigurnosti UN-a da nešto poduzme protiv Rusije zbog napada na civilnu infrastrukturu koji su ponovno ukrajinske gradove ostavili bez struje i vode u vrijeme sve veće hladnoće, prenosi agencija Hina.

Rusija je raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da zatvore nuklearke i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.

"To je ruska formula za teror"

"Samo danas, u jednome danu pogođeni smo sa 70 raketa. To je ruska formula za teror. I to sve na našu energetsku infrastrukturu, bolnice, škole, transport, naselja, sve je gađano", rekao je Zelenski u videoobraćanju Vijeću sigurnosti. Ukrajina očekuje "vrlo oštru reakciju" svijeta na zračne napade, dodao je.

Vijeće vjerojatno neće poduzeti ništa, budući da je Rusija članica s pravom veta. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija požalio se da videoobraćanje Zelenskog nije u skladu s pravilima vijeća i odbacio "bezobzirne prijetnje i ultimatume" Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika.

Rusija tvrdi da su štetu izazvale ukrajinske protuzračne rakete

Nebenzija je ustvrdio da su štetu na infrastrukturi izazvale ukrajinske protuzračne rakete kojima su gađani ruski projektili i pozvao zapad da prestane naoružavati Kijev protuzračnim sustavima.

Kijev je u srijedu bio jedna od glavnih meta. "Danas smo imali tri pogođene višekatnice. Nažalost, poginulo je desetero ljudi", izjavio je ministar unutarnjih posloa Denis Monastirski. Cijela kijevska regija, u kojoj živi tri milijuna ljudi, ostala je bez struje i vode, rekao je guverner.

Veći dio Ukrajine imao je iste probleme, a neka područja uvela su redukcije kako bi sačuvala rezerve energije.

Kopirati
Drag cursor here to close