Borbeni zrakoplov

Zelenski u Švedskoj - Dajte nam Gripena

Zelenski zatražio od Švedske borbene zrakoplove Gripen
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2023. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krvavi dan u Ukrajini. Najmanje sedmero ljudi poginulo je i 90 ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu na glavni trg u sjevernom ukrajinskom gradu Černjihivu, objavilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, a ruska vojska objavila je da je ukrajinski dron pogodio zračnu bazu u ruskoj regiji Novgorodu.

Ukrajina je počela razgovarati sa Švedskom o mogućnosti da dobije njezine borbene zrakoplove c, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, piše Hina.

Prva posjeta od početka rata

To je bio njegov prvi posjet Švedskoj od početka ruske invazije u veljači 2022., a razgovori o nabavi Gripena, koje je opisao kao preliminarne, slijede nakon što je SAD odobrio Danskoj i Nizozemskoj da pošalju Ukrajini borbene zrakoplove F-16.

''Danas smo detaljno razgovarali o budućim koracima u vezi mogućnosti otvaranja pitanja dobivanja švedskih Gripena'', rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu za novinare s Kristerssonom, dodajući da će to biti glavna tema na njegovim sastancima s drugim švedskim dužnosnicima.

Švedska vlada je u lipnju rekla da će ukrajinskim pilotima omogućiti testiranje tih zrakoplova koje proizvodi Saab, ali je i istaknula da treba sve svoje zrakoplove za obranu švedskog teritorija.

Zelenski je rekao da su ukrajinski piloti već počeli obuku na tim zrakoplovima.

Kristersson u svojoj izjavi nije spomenuo Gripene, ali je osudio ruski raketni napad na Černihiv u kojem je poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno je 90.

''To samo jača potrebu da budemo uz vas u svim vašim borbama'', rekao je.

Ukrajina će proizvoditi CV90

Ukrajina i Švedska potpisale su također sporazum koji predviđa da će Ukrajina početi proizvoditi švedska borbena vozila CV90.

Zelenski se treba sastati i s predsjednikom švedskog parlamenta, vrhovnim zapovjednikom švedskih oružanih snaga i čelnicima glavnih švedskih političkih stranaka, po priopćenju švedske vlade.

Švedska je Ukrajini do sada poslala tenkove, sustave za protuzračnu obranu i oklopna pješadijska vozila Type 90.

Švedski ministar obrane Pal Jonson rekao je u utorak da vlada planira novi paket vojne pomoći Kijevu u vrijednosti od 313,5 milijuna američkih dolara koji će najvećim dijelom činiti streljivo i rezervni dijelovi za ranije isporučene oružane sustave.

To će biti 13. švedski paket pomoći Ukrajini od početka rata. Ukupna vrijednost švedske pomoći Ukrajini iznosi 1,8 milijardi američkih dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close