Transfer

SAD odobrile američke borbene avione F-16 Ukrajini

SAD i njihovi saveznici ranije su odbijali da isporuče F-16 Ukrajini strahujući da bi to dovelo do dalje eskalacije situacije sa Rusijom koja u arsenalu ima i nuklearno oružje.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2023. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile su transfer američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Nizozemske, prenio je BBC.

Na ovaj način Ukrajina može u potpunosti da iskoristi svoje nove mogućnosti, priopćeno je iz američkog State Departmenta, a prenosi britanski javni servis.

Navodi se da će do transfera borbenih letjelica doći kada ukrajinski piloti budu obučeni za upravljanje njima, te da su SAD, Danskoj i Nizozemskoj dale formalne garancije za transfer F-16, javlja Radio Slobodna Evropa.

BBC dodaje da se smatra da Nizozemska ima 24 operativna F-16 koji bi trebalo da budu povučeni iz upotrebe i zamijenjeni naprednijim avionima, dok Danska takođe planira nadogradnju flote od oko 30 lovaca američke proizvodnje F-16.

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022, do sada nije komentirala ovo pitanje.

SAD i njihovi saveznici ranije su odbijali da isporuče F-16 Ukrajini strahujući da bi to dovelo do dalje eskalacije situacije sa Rusijom koja u arsenalu ima i nuklearno oružje.

''Pozdravljamo odluku Washingtona da otvori put za slanje F-16 u Ukrajinu'' - priopćio je nizozemski ministar vanjskihnih poslova Vopke (Wopke) Hoekstra na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

Vršitelj dužnosti ministra obrane Danske Troels Poulsen rekao je u julu da se nada da će se rezultati obuke ukrajinskih pilota na F-16 vidjeti početkom 2024.

Glasnogovornik ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat ovog tjedna rekao je da Kijev neće moći da upravlja avionima F-16 sljedeće jeseni i zime.

Kopirati
Drag cursor here to close