Smjene 'figura'

'Razumije ciljeve' - Zelenski imenovao novog načelnika glavnog stožera vojske

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2024. u 22:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je imenovao majora generala Anatolija Barhileviča kao novog načelnika glavnog stožera vojske, zamijenivši na tome mjestu Serhija Šaptala.

Zelenski je u svome noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog čovjeka koji razumije zadatke ovoga rata i ukrajinske ciljeve."

Rekao je da je imenovan na preporuku novog zapovjenika ukrajinske vojske, Oleksandra Sirskog, piše Hina.

General Sirski vodio je obranu Kijeva, glavnog grada Ukrajine, na početku ruske invazije 2022.

Zamijenio zapovjednika

Inače, Zelenski je zamijenio u četvrtak popularnog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog s general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), zapovjednikom kopnenih snaga.

U svojoj jučerašnjoj objavi, Zelenski je rekao da će Sirski predstaviti novi tim u svrhu "resetiranja" vojske.

Zelenski je rekao jučer da se sastao sa Zalužnim.

''Razgovarali smo o tome kakva je obnova potrebna oružanim snagama Ukrajine. Također smo razgovarali o tome tko bi mogao biti u obnovljenom vodstvu oružanih snaga Ukrajine. Sada je vrijeme za tu obnovu'', rekao je.

Zamolio je generala da ostane u njegovu timu, dodao je.

'Jedinstvo ratnih figura'

Zalužni je rekao da je imao važan i ozbiljan razgovor sa Zelenskim i da je donesena odluka da se promijeni taktika i strategija na bojnom polju.

''Zadaće 2022. razlikuju se od zadaća 2024. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novim stvarnostima. I pobijediti zajedno'', stoji u njegovoj izjavi.

Njihove su izjave objavljene jedna za drugom, sugerirajući da su dvije najistaknutije ratne figure u Ukrajini koordinirale izjave kako bi pokazale jedinstvo.

Ankete su pokazale da Zalužni uživa veće povjerenje javnosti od Zelenskog.

Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku.

Nagađanja o razdoru

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura oko njihovih vizija rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu.

Dok je u četvrtak najavljivao promjene, Zelenski je rekao da u tom potezu nema politike i da smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023.

Ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije.

Kopirati
Drag cursor here to close